Jastuk

odgovora

Objavljeno

Nase dete i dalje spava u krevecu, i kada je na boku cini mi se da bi joj prijao jastuk kao potpora za vrat.

Kakav je vas stav ?

Da li ste i kada dali bebcima da spavaju na njemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

U mnogim radnjama sam vidjala tvrde po meni dosta velike jastuke za novorodjencad, sto je nepotrebno, beba prvo vreme i treba da spava na ravnom. Mina vec sada ima jastucic i lepo spava na njemu, sve sa jednom rukicom ispod njega :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Beba da naravno...ali ove malo starije bebe?

Mogu da zamislim kako je slatka sa rucicom ispod :)

Lea vec par veceri trazi tatin jastuk kad je uspavljujemo. Cim zaspi ja joj ga sklonim. Kupila bih joj jedan...ali bi pre toga da cujem i vasa misljenja ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja vec sad stavljam jastuk, ali samo zato sto mu je lakse da dise, njemu skoro stalno curi nosic pa sam shvatila da tako lakse dise, a i sam ga trazi. U pocetku sam se bojala zbog kicme, pa nedaj Boze, da ga prebaci na sebe i sl, ali sad vec opusteno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ćerka je imala 2 godine, kad je dobila svoje prvo jastuče i nije baš bila oduševljena i dan danas spava ispod jastuka, a sinu sam sa godinu i 9 meseci 1. put stavila jastuk, jer mu je nos bio zapušen, pa sam mislila da će mu biti lakše, ako mu je glava izdignuta, njemu odgovara i od tada se ne odvaja od jastuka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kupili smo joj jastuk 50x40,antialergijski kao,nista specijano...u rodi.Mogu vam reci da joj prija...i cini mi se da mirnije spava...ne nalazim je vise u svim onim cudnim i ludim polozajima... :)

anci-manci voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jastuk nikako, ali nikako pre godine dana! Isto vazi I za jorgan.

Ne znam da li znate (daj Boze da ne znate) nekog kome je beba umrla u snu I to gusenjem. Ja nazalost znam (I to se radi o ne maloj vec jedanaestomesecnoj bebi) I zato sam sa jastukom iskljuciva barem do godine.

Ako bebi vise prija izdignut polozaj glave onda se jastuk stavi ispod duseka ili se citavo uzglavlje kreveca podigne na visi nivo (stavljanjem necega ispod nogara). To je bezbedno I preporucljivo kod prehlada.

Mi smo nas jastuk uzeli sa 20 meseci, kad je presla u toddler krevet, I to mali 40x50, antialergijski. Imamo posteljinu sa integrisanom jastucnicom I jorganom na rajsfeslus I kod nje nema pomeranja I bezanja jastuka I jorgana, sve lepo ususkano. Kad bude presla u veliki krevet planiram joj uzeti jastuk od memorijske pene. U startu sam htela taj ali ih nije bilo u toj velicini da stanu u posteljinu. Sad mislim da ih ima u radnjama...<br />

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

U poslednje vreme razmisljam da kupim cerkici jastuk, ima godinu dana i do sad je spavala sa onim jaaako tankim jastucem koji se dobije uz komplet posteljine za krevetac.

Vec neko vreme primecujem da u toku noci stavlja glavu na malo ukrasno jastuce koje joj sluzi za uspavljivanje (zagrli ga ili stavi na glavu dok ne zaspi) i povlaci se gore na jastuk u obliku bombone koji joj stoji iznad glave... Mislim da dete pokusava da mi kaze da zeli da spava na jastuku :D

A sa jorganom je pokrivam od kad se rodila, kada je toplije stavim joj cebence u posteljinu, jedino je leti pokrivam sa tankim pokrivacem bez da navucem posteljinu na njega, i nokad joj ni jedan pokrivac nije bio ni blizu glave jer ne voli kad su joj ruke pokrivene pa ga stalno svlaci ka dole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Bebac ce uskoro 9 meseci i nemam u planu da mu kupujem jastuce sigurno do godinu dana a za dalje cemo videti.Sad je navikao da spava ovako bez icega pa mozda nece ni hteti jos koji mesec.

S obzirom da je nocu poceo dosta na stomaku da spava ujedno se i plasim da stavim jastuce.Mali je jos uvek a i ja sam mirna kad znam da u krevecu nema nista sem duseka. :D

Sto se pokrivanja tice nemamo problem jer spava u vreci iliti dzaku za spavanje. :) Kad je hladnije pokrijem ga jos cebencetom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi imamo jastuk vec duze vreme.Prvo nam je bio ispod duseka i to od kad smo beba, posto imamo GER, a sada kao normalan jastuk.

Od cega kupiti detetu jastuk? Perje, pena ili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi imamo jastuk vec duze vreme.Prvo nam je bio ispod duseka i to od kad smo beba, posto imamo GER, a sada kao normalan jastuk.

Od cega kupiti detetu jastuk? Perje, pena ili?

Perije je najnezdravije iako se i danas dani koristi za jastuke. perije svih ptica nose sa sobom bezbroj bakterija i cak raznih parazita koji su u stanju da prenesu razne zarazne bolesti. Perije se za ove potrebe ne obradjuje termicki i to je razlog sto ne sumnjam u ovu gore informaciju.

Vestak ili ti pena je malo problmeaticna jer moras da razmisljas o tvrdoci, samom punjenju i kvalitetu.

Najzdravije je spavati na jastuku punjenom pravom cesljanom vunom, sto je poskupo ali se isplati.

mene vise interesuje koju dimenziju, tj. koja debljina jastuka bi bila idealna za jednog dvogodisnjaka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

When can my child sleep with a pillow?[should my toddler use a pillow, and if so, when

Expert AnswersJudith Owenspediatric sleep expert

Though they're often sold with crib bedding sets, pillows are not recommended for children under 2. Kids that small can easily suffocate while using one.

Actually, older kids don't need pillows either. Parents often think a pillow will provide their child with extra comfort, not realizing that their child was doing fine without it.

If you want to introduce a pillow, it's best to wait until your toddler moves from a crib to a bed. But if you want to give him one while he's still sleeping in a crib, go with one that's small (the size of an airline pillow) and firm. Stay away from feather pillows, which are too soft, can set off allergies, and can smother a child if his head sinks into it while he's sleeping.

IZVOR BABYCENTER.COM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kako izabrati dobar jastuk za dete

jastuk-01.jpg O spavanju uglavnom ne razmišljamo dok smo zdravi i ujutru se budimo odmorni i naspavani. Stručnjaci kažu da san utiče na zdravlje koliko i ishrana, fizička aktivnost i genetika. Kako u snu provedemo trećinu života sigurno je važno da to bude u što boljim uslovima. Neispavanost ima višestruke posledice, budimo se umorni, mrzovoljni, nedovoljno spremni kako za umni tako i za fizički rad. Ako ovo stanje potraje postajemo podložni raznih infekcijama zbog oslabljenog imuniteta što vodi u razne hronične bolesti. Sve se ovo odnosi kako na odrasle tako i na decu koja inače u snu provode više vremena. Ne retko se dešava da se deca tokom noći bude bez razloga, da im je san isprekidan, ujutru ne mogu da ustanu iako su dugo spavala, mrzovoljna su tokom jutra, na prvim časovima u prepodnevnoj smeni nemaju koncentraciju ili se žale na glavobolju, bol u vratu ili leđima nakon spavanja.

Za dobar san pored udobnog dušeka važan je i dobar jastuk. Odabirom adekvatnog jastuka nekada se mnogi od nabrojanih problema mogu rešiti. Ne postoji idealan jastuk koji odgovara svima, zato treba znati kako odabrati pravi.

Materijali

jastuk-02.jpg Funkcija jastuka je da omogući opuštanje mišića gornjeg dela leđa i vrata tokom spavanja. Kako u snu često menjamo položaje, spavamo na boku, leđima i stomaku i pri tom smo "različitih dimenzija" (obim glave, širina ramena, veličina trupa), nije lako napraviti dobar jastuk. Do nedavno je za punjenje korišćeno perje, sunđer ili vuna. Iako su se relativno dobro prilagođavali obliku glave, nisu bili praktični za održavanje (ne mogu da se peru na visokim temperaturama,upijaju i zadržavaju vlagu) i postepeno se povlače iz upotrebe. Perje često izaziva alergije, posebno kod dece, pa je i ovo najčešći razlog što se više ne koristi.

Savremeni materijali kao što su poliesterska šupljikava silikonizirana vlakna svojim osobinama, tanja su od ljudske kose, šuplja po dužini sa silikoniziranom površinom omogućavaju da se vazduh u jastuku sabija i širi u zavisnosti od pritiska što omogućava vraćanje u prvobitni oblik. Jastuci ispunjeni ovim vlaknima imaju malu težinu i uvećan volumen za 20% i pri tom su rastresiti, elastični i prilagodljivi.

Položaj jastuka

Da bi smo dobro spavali kičmeni stub treba da ima horizontalan položaj sa prisutnim fiziološkim krivinama isto kao i u stojećem položaju. Kada ležimo na leđima sa jastukom ispod glave ne bi trebalo da vidimo svoje prste na nogama (ako ih vidimo jastuk je previsok). U položaju na boku glava treba da bude ravno u produžetku kičmenog stuba. Tokom ležanja mišići vrata i leđa treba da budu opušteni, svaka napetost govori da jastuk nije odgovarajući.

Bebe

Bebama do 9 meseci jastuk nije potreban, dovoljno je staviti pelenu ili praznu jastučnicu ispod glave. Kako mala deca imaju veliku glavu u odnosu na trup i širinu ramena, prvi jastuk koji se može koristiti do navršene druge godine, treba da bude tanak kako ne bi doveo do nepravilnog položaja kičmenog stuba. Ovo je jako važno jer se deca rađaju sa potpuno ravnom kičmom i fiziološke krivine se formiraju u ovom najranijem uzrastu. Površina jastuka treba da bude tolika da glava ne sklizne kada se dete okrene na jednu i drugu stranu.

Deca

jastuk-03.jpg U periodu između druge i pete godine deca intezivno rastu i tada se može koristiti nešto malo deblji jastuk. Kako je ovo krajnje individualno svaki roditelj će proceniti koji je to trenutak da se jastuk promeni prema položaju glave i trupa koje dete zauzima tokom spavanja.

Neka deca ne mogu da spavaju na jastuku, jednostavno im smeta, njih svakako ne treba prisiljavati da ga koriste.

Do 5 godine deca rastu srazmerno "kako u visinu tako i u širinu", a od pete do puberteta rastu samo u visinu, pa je ovo treći period za promenu jastuka. Kako je ovo uzrast kada deca polaze u školu, pa su sve više mentalno aktivna jako je važno da njihov san bude što zdraviji.

Izvor:

CEntar za korektivnu gimnastiku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kada dete može da počne da koristi jastuk?

- Bebe ne koriste jastuk, a ni detetu do dve ipo, tri godine jastuk nije potreban. Jastuk služi da popunimo rupu između ramena i glave kada spavamo. Preporučuju se jastuci srednjih debljina, od deset do petnaest centimetara. Svaka zemlja ima neki svoj standard što se tiče jastuka, a mi koristimo jastuk dimenzija 50x80 centimetara.

Ako se spava na trbuhu, jastuk treba da bude vrlo mali ili da ga uopšte nema. Za osobe koje spavaju na leđima, najčešće se koriste jastuci srednje debljine, koji mogu da budu i većih dimenzija, jer onda mogu da se stave i ispod ramena. Najtvrđi i najdeblji jastuci su za one koji spavaju na boku.

Koji sastav jastuka je dobar za najmlađe?

- Anatomski jastuci nisu neophodni deci, jer ona nemaju problema sa vratnom kičmom. Jastuci koji su napravljeni od lateksa su antialergijski, relativno tvrdi, mada je to pitanje ličnog iskustva. Postoje i oni koji su popunjeni kuglicama, takođe antialergijski. Jastuci ispunjeni vunom su principijelno samo za one koji spavaju na strani, jer su dosta tvrdi, ali su potpuno antialergijski. Kratko traju, jer se vuna brzo ućeba. Silikonska punjenja su takođe pogodna.

Perje ili paperje?

Pitanje je da li treba ili ne treba koristiti jastuke od perja i paperja, jer danas postoje paperja koja su antialergijski obrađena, a to je najskuplje od svega. Ali, svi jastuci kratko traju. Kada bi se rukovodili prema preporukama, jastuk bi nam trajao od šest meseci do godinu dana. Za jastuke važi isto što i za dušeke - ako može da se isproba, bolje je nego da se kupi unapred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi imamo ovo paperje antialergijski obradjeno za luku, ali eto ako ovde kaze da ne traje dugo, onda cemo morati da ga menjemo za par meseci uskoro...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ja mogu da spavam bez jastuka bez problema, ali sam samo htela da mu ponudim nakon 2 godine. zato me je i bunila debljina jastuka i gde mogu da kupim jastuk za decu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Filip se oduševi kada vidi reklamu za ove jastuke, posebno za ovaj!

Šta mislite, ima li neko?

Ne bih ga stavljala da spava na njemu, ali npr. u kolima i da se mazi s njim...

Pillow-Pets-Dog.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Filip se oduševi kada vidi reklamu za ove jastuke, posebno za ovaj!

Šta mislite, ima li neko?

Ne bih ga stavljala da spava na njemu, ali npr. u kolima i da se mazi s njim...

Pillow-Pets-Dog.jpg

Mislim da je bacanje para. U mom slucaju, moje dete ima omiljenje plisane igracke i ne vidim razlog za jos jedan plisani jastuk?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi, na žalost nemamo puno igračaka. Nekako nismo imali naviku da mu kupujemo, ima samo jednog plišanog medu. Tako da mi nekako bude žao kada vidim koliko se obraduje tome. A njegove igračke stanu u malu kartonsku kutiju :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi, na žalost nemamo puno igračaka. Nekako nismo imali naviku da mu kupujemo, ima samo jednog plišanog medu. Tako da mi nekako bude žao kada vidim koliko se obraduje tome. A njegove igračke stanu u malu kartonsku kutiju :(

:( Nas Petar ima oko 20ak plianih igracaka sa kojima spava i sve to njegove: " votinje" (zivotinje :lol: ). Ja sam ukapirala da to mazenje sa plisanim igrackama ima poprilican znacaj_emotivno, naravno.

Sa svakom igrackom ima poseban odnos.

Kupi mu plisanu igracku ili taj jastuk,onda, sve jedno. Kupi mu i malecke plisane, krpene lutkice zivotinja. Videces razliku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kupiću mu...žao mi je da mu ne kupim!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja imam takav jastuk :D Svi klinci se oduseve kada dodju kod mene i vide ga! I da, super je za mazenje, cak i meni ovako matoroj! :lol::lol::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kupiću mu...žao mi je da mu ne kupim!

Naravno, kupi mu! Kupi mu i one sitne igrackice na privesku. Videces kako ce ih vucarati sa sobom.

OK, ima dece koja uopste ne reaguju na plisane igracke, ali mislim da je to redji slucaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kupiću mu...žao mi je da mu ne kupim!

FILIPA KUPI MU PLISANE IGRACKE,secam se kada sam bila mala mislila sam da su one ziva stvorenja,i bilo mi je zao ako odem na spavanje a ne ostavim ih na svom mestu.Kao bice im hladno i sl.Mislim da tako i sva deca mastaju u svojoj glavi,a to razvijanje maste itekako pozitivno utice na njihov razvoj,psihu,i tako bolje emotivno sazrevaju i nauce da prepoznaju svoja osecanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

:wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.