Niska telesna temperatura kod beba

odgovora

Objavljeno

Porodila sam se u sred jula meseca, na onim nenormalnim temperturama od 40C, kako je kasnije bilo i u avgustu. Bebac rodjen u terminu, sasvim prosecan.

Medjutim, bebac nije spavao preko dana citava tri meseca,a pri tome nije bio placljiv niti je delovalo da mu nesto fali.

Tek sad, pre 20ak dana, bebac mi je imao visoku temperturu dva dana (39,3C) zbog upale grla, da bi se treci dan probudio potpuno hladan bez ikakvih drugih simptoma. Mi mu izmerimo temperturu, kad ono 35,0 C!?!?! Odemo kod doktorke i ona nam mrtva hladna kaze da je normalno da bebcima i bez velike temperature, telesna temperatura ponekad spadne jako nisko i bez obizra koliko je toplo u stanu(ili kakvo je vreme, jel?), bebca treba utopljavati. Ni na kraj pameti mi nije padalo na pamet da tek rodjenoj bebi merim temperaturu na 40C letos, ali sam kroz razgovor sa doktorkom shvatila da sam trebala.

Drage, mame, ako vam je dete placljivo ili nece da spava, a sve ste uradile sto treba, izmerite temperaturu za svaki slucaj.

Na milion mesta sam nasla diskusije o visokoj temperaturi, ali nigde nisam cula da iko spominje nisku. Zato i otvaram ovu temu, ne bi li jos neko bio upoznat sa promblemom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dobro vece, nova sam ovdje, treba mi hitno odgovor, baba od 8 mjeseci ima nisku temperaturu 35, nijesmo koristili nista za snizavanje, prehladjen jee, kaslje, juce je imao 2 puta po 37 temperaturu, a nocas vidim skroz mokar od znoja, izmjerim i 34,9. Sta znate o tome, molim vas pisite?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

mislim da je to nemoguce i da vam toplomer ne radi... Proverite sa drugim toplomerom, ako nemate u kuci pozajmite od komisije pa dezinfikujte alkoholom a u krajnjem slucaju uvek mozete i kupiti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moguce je i da niste dobro namjestili toplomjer.... Pokusaj vise puta, pa ako i onda bude isto, promijeni ga... Kao sto kaze Ana, i ja mislim da je malo vjerovatno da beba ima tako nisku temperaturu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ako je samo ujutro bila tako niska temperatura, nemoj se brinuti, to je normalno, pogotovo što je dete bilo oznojano. Nama se to prvi put desilo kad smo ležali u bolnici, i kad sam pitala dr za to, rekla mi je da se ne brinem, već kad se dete razbudi i kad se osuši od tog znoja da izmerim ponovo T, i naravno posle je bilo 36.6...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Šta se desilo kasnije?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moguce je, imala sam 3 toplomjera i svi isto, jutros sam ga odvela do dr, kaze da nije strasno, samo da ga pazim da ne bude mokar, da ga utopljavam, i misli da je to od prehlade koja mu je u toku, i moguce od antibiotika koje je pio. Bas sam se prepala. danas je imao oko 35,6 nije toliko nisko. Dr kaze da se ne opterecujem oko toga, da treba da se regulise to polako, da ne mjerim svaki cas temperaturu, i da nije za ozbiljno. Valjda se poremetio malo centar za regulaciju temperature, ali da nije za terapiju. Tako sam se umuirila malo, Hvala vam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi bili danas u šetnju i kada došli primetim kako je Veljko vreo..izmerim mu temperaturu, kad ono 37, 4..nosić mu je sada zapušen i nekako je kenjkav..dala sam mu mericu eferalgana i čistim mu nosić fiziološkim rastvorom..spadne mu temperatura od eferalgana, ali posle dva sata opet ima..pomagajte.. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nema visoku temperaturu. Nije to ništa strašno. Kako si mu merila temperaturu - pod pazuhom ili u guzi? Sko si stavljala toplomer u guzu biće malo povišenija teperatura nego da si merila pod pazuhom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Merila sam pod pazuhom..joj baš sam se uplašila, Steva mi nikada nije imao temp. ovako mali..sada ga umivam mlakom vodom, pa je malo bolje..inače je kenjkav i samo mu se spava.. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pusti ga da spava. Nije to nešto visoka temperatura. Nemoj da se brineš. I moja ćerka je kao mala imala tako par puta temperaturu nešto iznad 37, ništa to nije, bebe imaju neznatno višu temperaturu od nas (ako se dobro sećam). Ako mu ne raste temperatura, onda je sve ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pusti ga da spava. Nije to nešto visoka temperatura. Nemoj da se brineš. I moja ćerka je kao mala imala tako par puta temperaturu nešto iznad 37, ništa to nije, bebe imaju neznatno višu temperaturu od nas (ako se dobro sećam). Ako mu ne raste temperatura, onda je sve ok.

Ok, hvala ti puno..sada spavka, malo ga muči nosić, valja će biti ok :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Claro, ja sam primijetila da je kod nas temperatura do 37,2 normalna... Uglavnom mu mjerim u ustima- duda toplomjerom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ženskice, nadjoh jedan zanimljiv tekst o temperaturi, pa nije zgoreg pročitati..

Temperatura kao upozorenje

Termoregulacija je proces održavanja telesne temperature u fiziološkim granicama. Termoregulacioni centar se nalazi u delu mozga zvanom hipotalamus i on upravlja procesima produkcije i odavanja toplote.

Produkcija toplote (termogeneza) zavisi od uzrasta i uzimanja obroka. Metabolizmom se stvara određena količina toplote, koja može da se poveća drhtanjem, što je kod novorođenčadi slučaj samo kada temperatura okoline padne na 15 stepeni ili niže. U prvim nedeljama života, beba stvara dodatnu toplotu, najviše razlaganjem mrkog masnog tkiva koje je najzastupljenije na zadnjoj strani vrata. U toku ovog procesa se troši kiseonik, pa u slučaju njegove smanjene količine novorođenče drugačije reaguje na hladnoću. Stvaranje toplote u mrkom masnom tkivu može da bude ugroženo i lekovima, moždanim krvarenjem, sniženim nivoom šećera u krvi, i urođenim nenormalnostima centralnog nervnog sistema.

Beba brzo gubi toplotu

Novorođenče ima veliku površinu tela u odnosu na telesnu masu, pa brzo gubi toplotu. Ukoliko je dete manje i nezrelije, gubitak je veći, naročito ako je golo.

TABELA

NORMALNA TEMPERATURA NOVOROĐENČETA

Kožna

36,0-36,5ºC

Rektalna

36,6-37,5ºC

Aksilarna (pod pazuhom)

36,0-36,9ºC

Kod odraslih je odomaćeno aksilarno merenje temperature, koje treba da traje najmanje tri minuta, a kod beba (pod uslovom da nemaju proliv) - rektalno, koje traje do prestanka kretanja žive u termometru. Merenje temperature opipavanjem čela nije pouzdano. Temperatura se meri pre obroka, kod deteta koje je prethodno mirovalo. Ne treba je meriti više od dva do tri puta dnevno, i nikako nije dobro buditi dete zbog merenja temperature.

Pothlađenost (hipotermija) i pregrejanost (hipertermija) su opasne za novorođenu bebu, naročito za nedonošče. Ako dugo traju, mogu da ugroze bebin život. Za razliku od hipertermije, koja nastaje kao posledica pregrejanosti okoline, febrilnost podrazumeva povišenu telesnu temperaturu usled poremećenog termostata u hipotalamusu, i najčešće je posledica infekcije.

Infekcija kao čest uzrok

Kod veće dece, uporno održavanje povišene temperature nepoznatog uzroka može da bude znak alergije ili nekih teških bolesti (sistemske i maligne), dijabetesa i dr.

Daleko najčešći uzrok povišene temperature kod bebe je infekcija. Infekcije mogu da izazovu bakterije, virusi, gljivice i praživotinje. Prva dva uzročnika su najčešća. Novorođenče ne ispoljava jasne simptome kao starija deca i odrasli, pa je infekciju teško prepoznati. Ono menja dotadašnje ponašanje, a roditelji najčešće izjavljuju da »detetu nije dobro«. Odbija hranu, pospano je ili razdražljivo, a retko ima povišenu temperaturu. Virusne infekcije su obično lakše od bakterijskih, ali ima onih koje su toliko teške da podsećaju na sepsu, pa se tako i leče, jer se testovi za dokazivanje virusa ne sprovode rutinski. Treba naglasiti da su kod novorođenčadi najteže infekcije (sepsa i meningitis) obično praćene hipotermijom ili nestabilnom temperaturom (čas povišena, čas snižena), pri čemu dominira loše opšte stanje deteta (odbija hranu, bledo je, pospano ili razdražljivo, ubrzano diše ili ima prekide disanja, često povraća i ima proliv, trbuh je naduven, a kod meningitisa ima napetu fontanelu i ponekad konvulzije). Ovakva stanja zahtevaju neodložan prijem u bolnicu. Međutim, ponekad dete ima povišenu temperaturu, a uzrok se ne vidi ni posle detaljnog pregleda. Najpre treba proveriti da li je pregrejano, i da li je bilo u kontaktu sa obolelom osobom.

Čišćenje zapušenog nosića je obaveza

Najlakše se prenose respiratorne infekcije. Novorođenčetu se brzo zapuši nos, a ako infekcija zahvati donje disajne puteve, neizostavan znak je ubrzano disanje. U slučaju zapaljenja pluća, bebino disanje je otežano, a u težim slučajevima se javlja i modrilo kože, što svakako zahteva lečenje u bolnici uz primenu kiseonika. Međutim, ako izostanu ovi ozbiljni simptomi i beba je samo slinava, a to ne prolazi ni posle nekoliko dana, može da se javi iznenadan, vriskav plač, koji budi dete iz sna, kao i proliv. Ovi simptomi ukazuju na moguću upalu srednjeg uva (otitis media), što se potvrđuje otorinolaringološkim pregledom, i leči antibioticima i kapima za nos. Čak 80 odsto otitisa kod beba je praćeno prolivom, koji prolazi po izlečenju osnovne bolesti i ne zahteva nikakvu dijetu. Kada beba ima zapušen nosić, on mora da se čisti pre svakog podoja, kako bi se omogućilo da može da diše dok sisa. U protivnom, gotovo sigurno će nastati zapaljenje uva.

Infekcija ulazi kroz pučanu ranu

Ako kod bebe nije zarasla pupčana rana, svaka nenormalna temperatura tela nalaže da se uzme i bris iz pupka, jer su to najosetljivija ulazna vrata za infekciju. Ponekad se na rubu pupčane rane i ne primećuje crvenilo kože, ali u dubini može da tinja infekcija koju treba lečiti. Gnojanice po koži obično nisu praćene povišenom temperaturom, ali ako se ona ipak javi, treba je shvatiti vrlo ozbiljno. U pitanju je skoro sigurno stafilokok koji lako može da se proširi svuda po telu, a posebno je opasan ako zahvati zglobove. Tada beba »štedi« zahvaćen zglob, a na dodir oseća jak bol i iznenada vrisne. Ne treba čekati pojavu otoka i crvenila zgloba, već odmah odneti dete lekaru. Rano započinjanje terapije je uslov za sprečavanje trajnih posledica.

Temperatura kao znak bolesti

Rashlađeno novorođenče (rektalna temperatura ispod 35 stepeni) je neophodno negovati u termoneutralnoj sredini. U bolnici se koristi inkubator, a u kućnim uslovima bebu treba presvući u suvo, umotati u ćebe, po mogućstvu prisloniti uz nju (ne direktno na kožu) termofor sa toplom vodom, i često kontrolisati temperaturu.

Pregrejane bebe (rektalna temperatura preko 37,5 stepeni) su najčešće pretopljene, ili duže držane u sredini čija je temperatura veća od termoneutralne. Ove greške u nezi bi trebalo otkloniti i, ukoliko temperatura brzo padne, nije potreban nikakav drugi postupak. Međutim, ako nije bilo pomenutih uslova a dete ne izgleda dobro, ili temperatura ne padne ni posle sat vremena, moraju se razmotriti sledeća stanja:

- Infekcija - sprovesti kompletno ispitivanje na infektivne bolesti.

- Dehidraciona groznica (obično kod ročnog deteta koje je slabo hranjeno i koje je izgubilo više od 10 odsto porođajne mase) - sprovesti rehidraciju oralnim ili intravenskim putem.

- Oštećenje mozga sa povredom hipotalamičkog centra (retko).

Mokraćne infekcije

Neke bebe neprimetno počinju da stagniraju u telesnoj masi i/ili imaju produženu novorođenačku žuticu. Povišena temperatura može, ali ne mora da bude prisutna. U težim slučajevima se javlja i povraćanje, a proliv je uobičajen. Ovo upućuje na mokraćnu infekciju, koja se dokazuje pregledom mokraće (običan i urinokultura).

Infektivni proliv je lako prepoznati po lošim stolicama, a može da bude praćen i povišenom temperaturom, naročito ako je beba teže dehidrirana.

Šta roditelji mogu da rade sa bebom koja ima povišenu temperaturu?

Naučno je dokazano da organizam u toku infekcije reaguje povišenjem temperature, jer u toplijoj sredini bolje deluju odbrambeni mehanizmi. Stoga povišenu temperaturu ne treba smatrati za neprijatelja, osim ako ne pređe 41 stepen, kada sama po sebi ugrožava organizam. Najvažnije je otkriti uzrok i delovati na njega. Temperatura će i sama da spadne kada više ne bude potrebna.

Neka deca, uzrasta od šest meseci do šest godina, reaguju na povišenu temperaturu frasom (febrilne konvulzije). On se manifestuje gubitkom svesti i grčevima celog tela, slično padavici (epilepsiji). Zbog dramatične slike, izaziva paniku kod očevidaca. Fras je obično nasledan. Može da se ponavlja, ali ako ne traje dugo, predstavlja bezopasnu pojavu. Za sprečavanje napada febrilnih konvulzija u toku povišene temperature postoje određene metode. Deci koja su sklona frasu se daju antipiretici (lekovi za obaranje temperature) čim temperatura pređe granicu normale. Osim toga, daju se i neki drugi lekovi, koji deluju umirujuće na centralni nervni sistem, što određuje pedijatar neurolog. Kod dece koja nisu sklona frasu, antipiretike ne treba davati pri temperaturi nižoj od 38 stepeni (aksilarno), odnosno 38,5 stepeni rektalno. Daju se acetaminofen (Paracetamol, Panadon, Febricet, Miralgin, Eferalgan i dr.), a posle navršenih šest meseci može i Ibuprofen (Brufen). Antipiretici iz grupe acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol, Ambol, Midol i sl.) se ne daju deci do 16 godina. Analgokain (Novalgetol i njegove zamene) treba izbegavati u vanbolničkim uslovima zbog mogućih, veoma opasnih alergijskih reakcija. Najmanji razmak između dve doze primenjenog antipiretika ne bi trebalo da bude ispod šest do osam časova. Uz ove lekove treba primeniti i opšte mere: laka odeća, povećan unos tečnosti, a kupanje u mlakoj vodi - samo ako detetu prija. Trljanje alkoholom nije dobro iz više razloga, a kod malih beba može doći do resorpcije alkohola preko kože i stanja alkoholisanosti. Febrilno dete ima slabiji apetit, pa ga ne treba prisiljavati da jede. Za bebe je najbolje majčino mleko.

Bebama je potrebna stručna pomoć

Često se u praksi strah od bolesti pretvara u strah od povišene temperature, pa se ishod borbe sa bolešću poistovećuje sa ishodom borbe protiv povišene temperature. Čak iznenađujuće mnogo roditelja u našoj sredini smatra da su antibiotici lekovi za snižavanje temperature, što je pokazatelj ozbiljne zdravstvene neprosvećenosti. Ako dete koje ima povišenu temperaturu ne izgleda loše, ne treba žuriti lekaru. Kada je u pitanju novorođenče, stvar je malo drugačija. Ukoliko se isključi pregrejanost usled pretopljavanja, bebu treba da pregleda pedijatar, jer je u tom uzrastu svaka febrilnost - infekcija, dok se ne dokaže suprotno. Zbog malih odbrambenih mogućnosti novorođenog deteta, većinu infekcija u ovom uzrastu treba lečiti u bolnici. Po pravilu se daju antibiotici, koji mogu da se isključe ako se dokaže virusno poreklo bolesti. Kako dete bude raslo, rašće i njegov imunitet, pa povišena temperatura ne bi trebalo da preterano zabrinjava roditelje, jer ona predstavlja normalan odbrambeni mehanizam od infekcija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ma da nije to neka temperatura. Ja do 38 ne reagujem,tako mi je savetovala dr. Kako je danas Veljko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ma da nije to neka temperatura. Ja do 38 ne reagujem,tako mi je savetovala dr. Kako je danas Veljko?

Izvini, ja tek sada videla..juče i danas nije imao T, hvala Bogu..još slini i kašljucka, ali mu je puno bolje.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I nama je pedijatar savetovala da se temperatura do 38 kod dece ne spušta. Ako pređe 38-38.5, onda treba spuštati paracetamolom ili u hitnijim slučajevima i kod starijih beba i brufenom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hvala na ovoj korisnoj informaciji..kakve posledice moze da izazove niska temperatura?

ja sam kod mog malog poslednjih par dana primetila da DOK SPAVA bude hladan,iako je u sobi grejanje i utopljen je(uvek je istoobucne bodic kratih rukava,bodic dugih rukava i pantalonice ili odelce preko bodica kratkih rukava,a spava u dzaku koji nije tanak).to sene dogadja cesto ali mi nije bilo jaszno zasto.

danas mu temperatura varira :(ne znam sta da ocekuje,recimo jutros mi je bio malo topliji tj glavica mu je bila toplija,merila sam mu t rektalnoi bilo je 37,6,posle toga se,,ohladio`` na dodiri na sledecem merenju je imao 37,2....znam da to nisu velike temperature,ali me to variranje brine.ne pokazuej da ga bilo sta boli,ali nije ni tolikom vesao kaoinace,ne obraduje mi sekad mevidi iz krevetica,stalno nesto prica,prica,ali bez preterane zivosti kao inace.

mi svaki dan idemo na vazbe u deciju bolnicu i tamo provedemo 3-4sata izmedju vezbi.tad smo u sobi sa ostalim mamama i decom,a jedna mama mi se pozalila da je njena devojcica pre par dana u bolnici dobil visoku temperaturu koja ju je drzala 2-3dana.

treba li ovo da me zabrinjava?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

BM,ta T rektalno je ok ,a i variranje T je normalno u tom intervalu,tako da to uopste ne treba da te brine.E,sad ,ako on nije raspolozen kao i obicno ,to stvarno moze biti znak da je pokupio neki viruscic,ali i ne mora da znaci.Sacekaj,pa ces videti.Nemoj brinuti pre vremena. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hvala na ovoj korisnoj informaciji..kakve posledice moze da izazove niska temperatura?

ja sam kod mog malog poslednjih par dana primetila da DOK SPAVA bude hladan,iako je u sobi grejanje i utopljen je(uvek je istoobucne bodic kratih rukava,bodic dugih rukava i pantalonice ili odelce preko bodica kratkih rukava,a spava u dzaku koji nije tanak).to sene dogadja cesto ali mi nije bilo jaszno zasto.

danas mu temperatura varira :(ne znam sta da ocekuje,recimo jutros mi je bio malo topliji tj glavica mu je bila toplija,merila sam mu t rektalnoi bilo je 37,6,posle toga se,,ohladio`` na dodiri na sledecem merenju je imao 37,2....znam da to nisu velike temperature,ali me to variranje brine.ne pokazuej da ga bilo sta boli,ali nije ni tolikom vesao kaoinace,ne obraduje mi sekad mevidi iz krevetica,stalno nesto prica,prica,ali bez preterane zivosti kao inace.

mi svaki dan idemo na vazbe u deciju bolnicu i tamo provedemo 3-4sata izmedju vezbi.tad smo u sobi sa ostalim mamama i decom,a jedna mama mi se pozalila da je njena devojcica pre par dana u bolnici dobil visoku temperaturu koja ju je drzala 2-3dana.

treba li ovo da me zabrinjava?

To sto je nocu hladan je posledica uglavnom blagih grceva u stomaku koji ga preznoje.Takozvani hladan znoj. Moze jos da se desi kad su mali, nocu kad postaju gladni, desava se da se zbog gladi 'ohlade'.Padne im secer. To nije zabrinjavajuce, ali je to jos jedan od razloga zasto ne bih izbacivala nocni obrok, nego da ga oni same izbace.

Variranje temperature koju ti spominjes nije nikakv pokazatelj.

Uglavnom nema posledica osim sto je bebi hladno, tj.ima nisku temperaturu.

To je posledica nedefinisnog metabilzma, sto u vasem slucaju nije.

Inace, vrlo cesto se desi da beba zbog infekcije ili virusa dobije temperturu 39,5C i da posle cepica ili sirupa ona spadne na 35C. Nije zabrinjavajuce ali je vredno znati da bebu rashladjujete kada ima veliku temperturu,a utoljavate kada joj jako spadne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

mali je sma izbacio obrok,nisamnista radila na silu,jedno vece sam ga prosto pustila da spava i da vidim kad ce se probuditi.on je sam spojio od 21 :00 do 5:30 ,posle do 6:00 i tako i dan dans praktikujemo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

mali je sma izbacio obrok,nisamnista radila na silu,jedno vece sam ga prosto pustila da spava i da vidim kad ce se probuditi.on je sam spojio od 21 :00 do 5:30 ,posle do 6:00 i tako i dan dans praktikujemo.

Super!Znam da smo skoro pricale o tome, pa nisam sad u toku. Ali to su ti uglavnom simptomi tako kad ti se cini da je 'hladan'. Nista ne brini. Ljubi ga za mene!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Niska temperatura (od 34.5 - 36 stepeni) moze biti urodjena. Bez panike niste jedini. Imam ja klinca nikada nije imao temperaturu preko 36 stepeni a uobicajena temperatura mu je 35.7. Kada prehladi temperatura mu pada usled znojenja do 34.5.stepeni.

Radili smo sve pretrage i sve je ok. A vrlo cesto mi ljekari ne vjeruju kada im kazem. T.j. vjeruju samo oni koji su za ovo culi. Moja sestra ima isti (uslovno receno) problem od rodjenja, sada ima 30 godina i to joj nikada nije pricinjavalo smetnju.

Urodjena hipotermija dakle postoji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Konacno sam nasla temu vezanu za nisku telesnu temperaturu kod dece pa evo da napisem svoje iskustvo mozda nekom pomogne bar malo :

imam decaka od 3,5 godina. Prosle nedelje je imao temperat. DO 40 koja se vrlo tesko skidala. Zadnjih 5 dana je temperatura počela da mu pada do 35 i nocu se uzasno znoji po glavi i vratu tako da ga presvlacimo bukvalno na 5 minuta. MORAM DA NAGLASIM DA KORISTIM TOPLOMER SA ZIVOM, PROVERAVALA SAM GA NA SEBI (I SVI UKUCANI) TAKO DA JE TOPLOMER U REDU. Jutros smo merili temperaturu u Institutu za majku i dete bila je 35,1. Tako da je toplomer dobar! Zvala sam pedijatra, halo bebu svi pricaju isto utopljvajte ga. Posto ta niska temper. traje vec 4 noci a nocas je pala na 34,7 (preko dana je do 35,7 zadnja 2 dana) dete je na dodir hladno, a kad spava znoji se a temperatura ostaje ista ili pada evo sta je rekao pedijatar:

niska temperatura(hipotonija) moze da se desi kad je dete bilo u infekciji i to nije nista strasno jer im nije razvijen centar za regul. telesne temp.

naravno vazno je kako dete izgleda (klinicka slika ponasanje, stolica, apetit, zedj...)

Nema terapije a evo sta da radimo:

masiranje ruku i nogu, paziti da dete ne dehidrira, davati mu umereno tople napitke supa, caj, kad spava umereno ga utopliti ne da se znoji, pokriti ga frotirom (pamuk) i presvlacenje cim se oznoji, moze i tusiranje prostorije moraju da budu tople. Posto mi sve to radimo vec 3 dana nije nam od pomoci jer mozemo golog da ga pokrijemo carsavom on ce se znojiti (takav slucaj kaze doktor nije imao). Dete mi je mršavo ima 13kg. Ako je neko imao neko iskustvo sa ovim znojenjem i niskom temperaturom ili ako neko zna sta je to molim vas pisite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A da li ste mu radili analizu urina i kks?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.