Narodni lekovi

odgovora

Objavljeno

Evo i ovde.

Lek za ispucale nokte koji se listaju.

Oljuštite čen belog luka i protrljajte vrhove noktiju.

Ponovite posle par dana, posle nekoliko tretmana ima da se oduševite.

Dobro je što ćete posle ovih tretmana mnooogo dugooo biti mirne... i zadovoljne...

E ovo cu bas da probam! ;)

Objavljeno

E ovo cu bas da probam! ;)

Ja sam svoje pre 10 godina izlečila od listanja.... :)

Objavljeno

E, dobila sam neku knjizicu sa receptima za lecenje svega i svacega, doduse malo su cudni recepti za neke trave ne znam ni kako izgledaju , ali ima i korisnih. Ovo mi "upalo u oko" pa rekoh da podelim sa vama.

TRUDNOCA, DA BUDE STO LAKSA

Trudne zene cesto grese kada jedu dobru hranu i to u velikim kolicinama, nadajuci se da ce dobiti jako dete. To je vrlo nepovoljno narocito u poslednja dva meseca trudnoce. Dete takve trudnice cesto moze da izazove tezak porodjaj.

Kako prilokom porodjaja ne bi bilo nikakkvih ili samo neznatnih poteskoca, trudnica bi trebalo da pije svakoga dana do porodjaja po jednu solju ohladjenog caja od brdske hajducice i virka, i to gutljaj po gutljaj i nikao vise od jedne solje dnevno.

Prstohvat mesavine preliti sa 125ml vrele vode i ostaviti 10 minuta pa procediti. Ovakva cajna terapija omogucava znatno laksi porodjaj.

iz knjige RUDOLFA BROJSA.

Naglasavam, nisam probala ves sam tek danas to procitala.

Objavljeno

Ćurekot, zna li neko nešto puzdano o tome? :rolleyes:

Objavljeno

Da nije tebe nikada ne bih ni čula...

volela bih i ja da znam.

Objavljeno

Ovo stoji u Kuranu...

„Ćurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“

Ćurekot /Crni kumin (kim)/Nigella-Sativa

Ćurekot u svojoj čahuri, koja izgledom podsjeća na čahuru maka, sadrži tamna zrnca, koja se nakon žetve suše. Iz ovog sjemena se hladnim cijeđenjem dobiva ulje, koje je bogato nezasićenim punomasnim kiselinama. Te kiseline su esencijalne (od životne važnosti), pa ih je uz hranu potrebno unositi u organizam. Nabrojimo samo neka od velikog broja oboljenja protiv kojih se koristi ovaj čudotvorni lijek: akni, alergija i astme, nadimanja, celulita, prehlade, bolova u zglobovima, nedostatka koncentracije, kamena u bubregu, djelomične impotentnosti, te težih oblika neplodnosti, upala desni… sve to je moguće liječiti uljem od ćurekota. Danas se ćurekot uzgaja pretežno u Siriji, Iraku, Egiptu, Americi, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Kipru, obzirom da najbolje uspijeva u sunčanim predjelima.

Način upotrebe

1. Nervoza – 1 mala kašika ulja sa findžanom kahve.

2. Kašalj i bronhitis – namazati uljem prsa i leđa i piti 3x1 supenu kašiku ulja + 2 kašike staviti u čašu vrle vode i udisati.

3. Malaksalost – 1 supena kašika ulja + sok od narandže. Piti 10 dana izjutra.

4. Poboljšanje pamćenja – 1 mala kašika ulja sa 100 ml čaja od nane. Piti 10 dana.

5. Bubrezi – Samljeti ¼ kg ćurekota (u zrnu) i pomiješati sa ¼ kg meda. Piti izjutra prije jela 2 kašike ove smjese sa ½ čaše tople vode i 1 kafenu kašiku ćurekotovog ulja.

6. Ljepota – Namazati lice sa 1 kašikom ulja od ćurekota + 1 kašikom maslinovog ulja. Nakon 1 sahata oprati lice sapunom i vodom.

7. Povraćanje i mučnina – 1 malu kašiku mljevenih karanfilića pomiješati sa 1 supenom kašikom ulja, popiti sa čašom čaja od nane. Piti 3 puta dnevno.

8. Ojed – Ojedeno mjesto oprati vodom i sapunom, zatim posušiti i namazati uljem, navečer i ostaviti do jutra. Tako raditi 3 noći.

9. Srce i suženje krvnih aorti – Ujutro i naveče piti po 1 kašikicu (za čaj) ulja sa toplim napitkom (čaj, mlijeko ...).

10. Psorijaza – Oboljelo mjesto namazati jabukovim sirćetom, a nakon toga uljem od ćurekota. Terapija traje 15 dana. Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

11. Bradavice – Bradavicu namazati uljem, a zatim popiti 1 kafenu kašiku ulja. Terapija se koristi 3 puta na dan (15 dana). Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

12. Reumatizam – Umlačiti ulje i namazati (utrljati) oboljele dijelove tijela. Zatim popiti 1 veliku kašiku ulja. Terapija traje 14 dana 2 puta dnevno.

13. Glavobolja – 3 puta dnevno uljem namazati čelo, sljepočnice i iza ušiju. Izjutra popiti 1 čajnu kašikicu ulja prije jela. Terapija traje 3 dana.

14. Kiselina i stomačne tegobe – 1 čašu mlijeka + 1 supenu kašiku ulja 3 puta dnevno.

15. Ženske bolesti – 1 kafenu kašika ulja sa čajem zaslađenim 1 kašikom meda piti 5 puta dnevno. Terapija traje 40 dana.

16. Upala nosnih šupljina, suhi kašalj, bronhijalna astma, gripa – 5 puta dnevno namazati unutrašnjost nozdrva uljem od ćurekota, jako udahnuti i izbaciti šlajm na usta (nekoliko puta). Terapija traje 3 dana.

17. Očne bolesti i oštećenje vida – Pola sahata prije spavanja namazati kapke i kožu oko očiju uljem, a zatim se popije 1 čajna kašika ulja pomiješana sa i čašom soka od mrkve.

18. Dijabetes - 15 minuta prije doručka i večere uzeti 1 kafenu kašiku ulja, pomiješanu sa 1 čašom čaja od cimeta. UPOZORENJE: OBAVEZNO IZMJERITI VRIJEDNOST ŠEĆERA PRIJE I POSLIJE (1/2 SAHATA) UZIMANJA TERAPIJE. UKOLIKO JE ŠEĆER NISKE VRIJEDNOSTI NE UZIMA SE TERAPIJA.

19. Jačanje imuniteta – 15 minuta prije doručka i večere uzeti jednu čajnu kašikicu ulja, i zaliti sa ½ čaše vode u kojoj je rastopljena supena kašika meda.

Objavljeno

Ja ne znam ni šta je to...prvi put čujem. :unsure:

Sa neta...Ćurekot

Objavljeno

Ja ne znam ni šta je to...prvi put čujem. :unsure:

Sa neta...Ćurekot

Kod muslimana se to mnogo koristi, a ja vjerujem u njihovu kvalitetnu ishranu i održavanju zdravog duha. Mami sam kupila mljeveno zrno ćurekota, jede jednu kažiku svako jutro...vidjećemo...Možda bih i ja mogla....

Objavljeno

Ok...javljaj rezultate... :)

Objavljeno

Kod muslimana se to mnogo koristi, a ja vjerujem u njihovu kvalitetnu ishranu i održavanju zdravog duha. Mami sam kupila mljeveno zrno ćurekota, jede jednu kažiku svako jutro...vidjećemo...Možda bih i ja mogla....

Filipa,gdje si kupila to,u zdravoj hrani?

Objavljeno

Filipa,gdje si kupila to,u zdravoj hrani?

U DM-u ;):) Ima ulje, sjeme i krema....Nigdje to nećeš naći osim u prodavnicama koje su registrovane u FBIH...

Objavljeno

U DM-u ;):) Ima ulje, sjeme i krema....Nigdje to nećeš naći osim u prodavnicama koje su registrovane u FBIH...

Smrc,meni za DM jos nista ne javljaju,a 22-og se ovde otvara!

Objavljeno

Posto je ovo tema o narodnim lekovima, ja bih da podelim jedno izuzetno pozitivno iskustvo sa vama. Znate vec da je kcerka iz prvog braka mm bolovala od leukemije, pominjala sam vise puta. Elem, hemoterapije su bile uspesne, medjutim propratna pojava su padovi krvne slike. A kada je krvna slika niska ispod odredjene granice, onda nema terapije i rizik da se bolest ponovo razbukta je veci. Probali smo prepelicja jaja, ecomer, ajcus, todoxin, sve i svasta, a pomogao nam je caj jednom travara iz Mataruske banje, Djurice Boricica. Covek je jako povoljan, cene cajeva su stvarno simbolicne, a strasno je efikasno to bilje koje on mesa za cajeve. Ima razne cajeve, za razne bolesti i svima bih ga preporucila.

Objavljeno

Evo nesto zanimljivo o crnom luku koji tako cesto pominjemo :)

TAJNA CRNOG LUKA

Objavljeno

Mama SWAT... ja isto to postavila u temi kasalj kod beba :lol:

Objavljeno

Mama SWAT... ja isto to postavila u temi kasalj kod beba :lol:

:lol: :lol: Eeee ja to nisam vid'o :o:D. Nema veze eto neka bude na dve strane. Nego, jesi stavljala luk po kuci :D? Ja moram da priznam da jesam :unsure: jos pre jedno mesec dana kada sam procitala nesto ovome slicno ;)

Objavljeno

Pa stoji mi u sobi i u kuhinji... ne znam koliko ima efekta tako neoljuscen.

A ne znam da li je meni zapusen nos ili je ovo neki luk koji ne "mirise", ja nista ne osecam!

Objavljeno

Pa stoji mi u sobi i u kuhinji... ne znam koliko ima efekta tako neoljuscen.

A ne znam da li je meni zapusen nos ili je ovo neki luk koji ne "mirise", ja nista ne osecam!

Pa ni kod mene se ne oseca nista :unsure: . Ja sam stavila svuda sem u kupatilo :lol: i neka stoji..... sto bi pametni ljudi rekli: " 'leba ne trazi" :D

Objavljeno

Drage moje probaj te da ga oljustite pa ce vam culo mirisa ubrzo proraditi :) . Ja ga oljustim i presecem na cetiri i stavim u posudu sa vodom koja stoji na peci.

Objavljeno

Da, danas se setih guscije masti koja je odlicna kod kaslja i bronhitisa

Objavljeno

Ja sam sinoc natopila beli luk sa medom, po receptu mna mame. Ujutro ce mm dati sinu to da popije, naravno dodace i malo soka od mandarine.

Mna mama, ja sam iseckala beli luk i dodala med. Nadam se da sam dobro uradila?

Ja mislim da je crveni luk...milar jutro je....javi se :huh: nadam se da mu ništa ne može biti od ovoga.

Objavljeno

Ja mislim da je crveni luk...milar jutro je....javi se :huh: nadam se da mu ništa ne može biti od ovoga.

Neće da mu fali od belog luka, samo sumnjam da će da popije, jer je prejakog mirisa u odnosu na crveni/crni luk.

Milar, ako si stavila mnogo luka, a dete sve popije, možda samo bude pospan od toga ništa više - jer beli luk u većoj količini spušta pritisak.

Objavljeno

Ja sam jutros Isidori dala da popije kašičicu sirupa crni luk i med. Popila je bez problema. A pošto je luk stajao celu noć ima dosta sirupa, sigurno četiri kašike. Interesuje me da li ovo mogu da joj dajem i tokom dana. Ili moram da pravim novi sirup za popodnevnu dozu?

Objavljeno

Ja sam jutros Isidori dala da popije kašičicu sirupa crni luk i med. Popila je bez problema. A pošto je luk stajao celu noć ima dosta sirupa, sigurno četiri kašike. Interesuje me da li ovo mogu da joj dajem i tokom dana. Ili moram da pravim novi sirup za popodnevnu dozu?

Mislim da možeš, samo drži poklopljeno, na hladnom mjestu...

Objavljeno

Stavila sam u frižider i poklopila, naravno, užasno smrdi! Ali dolila sam malo cedjene narandže da ubijem taj jak miris.

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.

Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.

Prijavite se

• Članovi/članice na temi   0 članova

No registered users viewing this page.