Govor, 1.godina

odgovora

Objavljeno

Znači svi su isti! : :lol:

Objavljeno

Znači svi su isti! : :lol:

Otprilike , samo neki znaju gde je desna noga a neki se samo dernjamo :D

Objavljeno

Otprilike , samo neki znaju gde je desna noga a neki se samo dernjamo :D

:lol::lol:

Da, ali još nismo savladali gde nam je leva! :lol:

Objavljeno

Jao Secerlema on je super :D

Marko sve razume kad mu nesto trazim da mi da , donese , pitam gde zeka pije vode i gde je pametna glava on pokaze svoju a gde je luda glava on pokaze moju :D( to ga tata njegov ucio :D ) i kako je Marko lep , on se ceslja :D ali prica samo mama, tata , baba, deda , joja(Lola-pas) i aja( halo) i trtlja nesto Bog ce ga znati sta ... Nema pojma i ne deluje mi da ce skoro da komunicira sa nama :P

da, a kod nas ga je čika naučio da pokaže gde je "šuntava" glava! I pokazuje moju! (Tun-ta) :lol:

Objavljeno

Pocela je bas,bas sve da ponavlja za nama. Sve "tecnije" pocinje da prica. Sad je u fazonu da sama "buje cape" i to mora da naglasi sta pokusava da radi i "buje pele".

Kad joj se kaze ne.odgovara sa :"Ja cu,Ocu,To,to!" I onda histerija kad joj ne damo <_<

Objavljeno

Pocela je bas,bas sve da ponavlja za nama. Sve "tecnije" pocinje da prica. Sad je u fazonu da sama "buje cape" i to mora da naglasi sta pokusava da radi i "buje pele".

Kad joj se kaze ne.odgovara sa :"Ja cu,Ocu,To,to!" I onda histerija kad joj ne damo <_<

Samo neka priča :)

Objavljeno

Samo neka priča :)

Ma da! ;)

Kaže mi drugarica koja ima troje dece, ...-Jedva čekaš da progovore, a onda jedva čekaš da ućute! :lol:

Objavljeno

Kada bi dijete trebalo da složi prvu rečenicu?

Mene S malo brine, ima 15 mjeseci, prije je htjeo da kaže neke riječi kao mata (maca), koka, ptitita (ptičica), ko je to, šta je to i slično .... pored standardnih mama, tata, ana on je jednostavno prestao da govori riječi i rečenice i umjesto mata (maca) sada kaže samo ma i tako nastavlja i dalje - za sve pojmove govori samo prva dva sloga iako ih je prije fino izgovarao. Tatrlja na svom jeziku i uopšte ne želi ni da pokuša da progovori iako znam da zna reći neke riječi.

Kada je vrijeme da se digne uzbuna tj kada bi dijete trebalo da krene da sklapa rečenice? Pedijatrica mi je rekla da se bne brinem ali mene već to pomalo brine pogotovo kada vidim kako njegov uzrast (pogotovo djevojčice) već uveliko tatrljaju i slažu rečenice a on mjesecima ništa ....

Objavljeno

Ne mislim da je to za paniku, moja je starija od njega pa nece da prica, samo tako ponekad joj izleti nesto i kaze tako cisto da se ja iznenadim al inace ne samo trtlja na neko svom jeziku, polako propricace ;)

Objavljeno

Danas smo bile na sistematskom i doktorka se odusevila! Nina je uzela stetoskop iz njene ruke i krenula da slusa samu sebe i da prica :"Disi,disi." Zatim je probala i doktorku da poslusa (to inace redovno radi sa stricem),ispricala joj je koje sve zivotinje vidi u ordinaciji,pokazala gde su bebe,rekla kako joj se zovu mama i tata:"Nena i Ia."

Pokazala gde je pametna glavica,ali i gde su joj sisice (iliti tite). :lol:

Probala je da broji,zna :"Edan,da,ti."

Doktorka se odusevila! :rolleyes:

Objavljeno

Topaz, mi smo sa 17,5 meseci bili kod logopeda na prvom sistematskom. Žena nam je rekla da dete sa 19 meseci treba da počne da priča rečenice. KAd sam pitala šta su rečenice (moj mali je jako malo tad pričao) odgovorila je da su te rečenice proste i od dve reči. Tipa: Eno deda, Vidi mama, i sl.

Kod nas je tako i bilo, sa 19 meseci je počeo da slaže po dve reči u rečenici, da bi za mesec dana počeo sve da priča.

Bez brige, ima vremena.

A da rekla nam je logoped da dečaci kasnije progovore i da ne brinemo.

Objavljeno

Danas smo bile na sistematskom i doktorka se odusevila! Nina je uzela stetoskop iz njene ruke i krenula da slusa samu sebe i da prica :"Disi,disi." Zatim je probala i doktorku da poslusa (to inace redovno radi sa stricem),ispricala joj je koje sve zivotinje vidi u ordinaciji,pokazala gde su bebe,rekla kako joj se zovu mama i tata:"Nena i Ia."

Pokazala gde je pametna glavica,ali i gde su joj sisice (iliti tite). :lol:

Probala je da broji,zna :"Edan,da,ti."

Doktorka se odusevila! :rolleyes:

Bravo!

Znači imamo male pričallice!

I mm i ja dosta pričamo. B) Ali dete nas "šije"!

Rekla sam mu da je mala alapača! (a-pa-ta) :D

Objavljeno

Ne mislim da je to za paniku, moja je starija od njega pa nece da prica, samo tako ponekad joj izleti nesto i kaze tako cisto da se ja iznenadim al inace ne samo trtlja na neko svom jeziku, polako propricace ;)

Slažem se. Ćerka drugarice nije ništa pričala do dve godine, i onda je odjednom počela da sklapa rečenice.

Topaz, mislim da nemaš razloga za brigu, čini mi se da je to samo faza. Svako dete je svet za sebe! :)

Objavljeno

Bravo!

Znači imamo male pričallice!

I mm i ja dosta pričamo. B) Ali dete nas "šije"!

Rekla sam mu da je mala alapača! (a-pa-ta) :D

Male tracare i alapace! :lol:

Ovo moje dete je izgleda povuklo na babu,ja nisam bas velika pricalica! ;)

Objavljeno

Hvala na odgovorima, ja sam po ugledu na Anu koja je u to doba pričala bez prestranka počela da se zapitkujem da li je ovo OK ali dobro, ona je uvjek bila brbljivica :)

Objavljeno

Moje dete prica samo na svom jeziku :lol: Jedino sto pravilno i lepo kaze je mama, baba, dada ( deda ) i tata ponekad. Baci nesto i kaze "paa" sto joj znaci pade dole ili "baa" da je bacila. Smesna mi je kad pocne da vice ssssssss i pokazuje na sijalicu, usisivac sokovnik auto sve je to neki brrrr zvuk. Zivotinje ne oponasa, samo cici od srece kad god vidi kucu, macu, goluba, cak i kokosku u novinama :) Najveci deo dana upire prstom u sve zivo da joj po stoti put ponovim sta je sta i smeje se, cak je i za aspirator iznad sporeta pocela da vice aaaaa :lol:

Objavljeno

Elenica,dusa mala...još malokad namse raspričaju.

Objavljeno

Moje dete prica samo na svom jeziku :lol: Jedino sto pravilno i lepo kaze je mama, baba, dada ( deda ) i tata ponekad. Baci nesto i kaze "paa" sto joj znaci pade dole ili "baa" da je bacila. Smesna mi je kad pocne da vice ssssssss i pokazuje na sijalicu, usisivac sokovnik auto sve je to neki brrrr zvuk. Zivotinje ne oponasa, samo cici od srece kad god vidi kucu, macu, goluba, cak i kokosku u novinama :) Najveci deo dana upire prstom u sve zivo da joj po stoti put ponovim sta je sta i smeje se, cak je i za aspirator iznad sporeta pocela da vice aaaaa :lol:

Otkriva ona polako sve...dušica slatka! :rolleyes:

Objavljeno

S se napokon malo raspricao :lol:

Kada mu kažeš hajde reci pa kreneš da nabrajač on sve kaže za tobom, onako bebeći slatko ali opet neće sam da ponovi :)

Smješan mi je u pokušajima. Kaže njemu A hajde reci PATKA (konstam se u sebi baš će to reći :lol: ) a on se malo zamisli i odvali TKAPA :) slatkiš mali

Objavljeno

Topaz, blago vama. Ja sam počela baš da brinem. Danas bili kod fizijatra, jer hoda još uvek po malo na prstima, i ona nas pita za govor, a zatim nas pošalje kod logopeda, da zakažemo. Inače se sve dešava u Sokobanjskoj. Ali pošto je on urlao najstrašnije zbog pregleda, samo sam popričala sa logopefom i ona kaže da misli da je sve ok. Pregled ćemo obaviti drugi put. Moj sin zna samo mama, baba i ne, sve ostalo ni ne liči na reči. Mislim da dosta razume ali opet... Ćerka mi je bila brbljivija. Nisam ni sigurna kako da ga stimulišem... Videću šta će mi reći, iovako moram tamo opet na malo vežbanja, pa ću i kod logopeda...

A za vas jedno veliko bravo!

Objavljeno

Neda sve razume.Kazem da mi da loptu,ona ide da je nadje i donese.Baci papir u kantu,odnese i baci.Ajdemo napolje-donese mi njene patike.Prica mama,tata,baba,da,preti prstićem i kaže ne.Kad se krije prica de-de.njam kad je gladna.na-kad mi daje nešto.Svaku zivitinju kad vidi kaže me.KO-ko kad vidi goluba da leti.

Objavljeno

Neda sve razume.Kazem da mi da loptu,ona ide da je nadje i donese.Baci papir u kantu,odnese i baci.Ajdemo napolje-donese mi njene patike.Prica mama,tata,baba,da,preti prstićem i kaže ne.Kad se grije prics de-de.njam kad je gladna.na-kad mi daje nešto.Svaku zivitinju kad vidi kaže me.KO-ko kad vidi goluba da leti.

Polako ona to ulazi u svet malih brbljivica... :)

Objavljeno

Topaz, blago vama. Ja sam počela baš da brinem. Danas bili kod fizijatra, jer hoda još uvek po malo na prstima, i ona nas pita za govor, a zatim nas pošalje kod logopeda, da zakažemo. Inače se sve dešava u Sokobanjskoj. Ali pošto je on urlao najstrašnije zbog pregleda, samo sam popričala sa logopefom i ona kaže da misli da je sve ok. Pregled ćemo obaviti drugi put. Moj sin zna samo mama, baba i ne, sve ostalo ni ne liči na reči. Mislim da dosta razume ali opet... Ćerka mi je bila brbljivija. Nisam ni sigurna kako da ga stimulišem... Videću šta će mi reći, iovako moram tamo opet na malo vežbanja, pa ću i kod logopeda...

A za vas jedno veliko bravo!

I moja cerka je tatrljala kao blesava :) a sin nikako da odvali. 15 dana nakon što sam mu kupila slikovnice sa životinjama i raznim predmetima te se sa njima igrala i po dva sata dnevno (sa prekidima) u smislu, koka pa pokažem pa pitam njega, pa imitiram svaku od životinja je pomoglo da i on malo probrblja. Takođe sam mu počela davati jednostavne zadatke NPR hajde da donese Stefan mami pelenu, pa ga uhvatim za ruku pa odemo po pelenu .. tako par puta i sada je sve ukapirao :lol: ... kada mu kažem da idemo da spremamo igračke ili pokupimo rusvaj sa poda koji je napravio apsolutno sarađuje i pomaže mi. dali smo imena svakoj od igračaka i dok ih spremamo ja njemu kažem dohvati mi medulija (medo) a on dohvati ... onda ga pitam šta je ovo a on pokušava da kaže ali to nije ni iz bliza ta riječ ali se trudi.

pokušaj da ga stimulišeš nekako ....

Objavljeno

Pohvalile je vaspitačice-pevali oni pada kisa kapljicama,a Neda vice kap,kap.Srce mi puno.

Objavljeno

Pohvalile je vaspitačice-pevali oni pada kisa kapljicama,a Neda vice kap,kap.Srce mi puno.

Srce malo! :wub:

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.

Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.

Prijavite se

• Članovi/članice na temi   0 članova

No registered users viewing this page.