Porodiljsko bolovanje i bolovanje radi nege deteta

odgovora

Objavljeno

daso, prosla si ko bosa po trnju... uzasno sta ti se desilo. citala sam da od septembra moras nazad na posao da bi se izborila za radno mesto a bebica nece imati jos ni 6 meseci! Grozno!!! ko kaze da su u dravnim institucijama porodilje zasticene!?!?

Objavljeno

Samo da javim da je danas refundirano poslodavcima za jun (bar za Beograd).

Objavljeno

Ja sam bila neprekidno u radnom odnosu 9 meseci, posle porađaja mi je istekao ugovor i nemam prava ni na kakvo porodiljsko po isteku ugovora. Koristila sam mesec dana pre isteka ugovora i to je to. Sada nema niko materijalnu obavezu ni prema meni ni prema bebi! Takav odgovor sam dobila u svakoj državnoj ustanovi na čija vrata sam zakucala, počevši od svoje radne organizacije, pa nadalje. Divna država, uliva sigurnost!

Ako učiniš nešto po tom pitanju, molim te obavesti me, jer ne verujem da se bilo koja porodilja našla u mojoj situaciji. Hvala!

Da bi ostvarila pravo na trudnicko bolovanje potrebno je da budes zaposlena najmanje godinu dana neprekidno,ako si bila prijavljena na odredjeno vreme nisu duzni da ti produze ugovor ako nece iako si u drugom stanju.Po zakonu poslodavac sme da prijavi radnika na odredjeno vreme najvise godinu dana,posle toga more za stalno,mada ima nacina i da se to izbegne.

Nikad mi nece biti jasno zasto poslodavci nezele trudnice kad im drzava sve refundira sa najvise mesec dana zakasnjenja,a sad posle nove godine cak i brze.Kao da daju iz svog dzepa.

Objavljeno

Da bi ostvarila pravo na trudnicko bolovanje potrebno je da budes zaposlena najmanje godinu dana neprekidno,ako si bila prijavljena na odredjeno vreme nisu duzni da ti produze ugovor ako nece iako si u drugom stanju.Po zakonu poslodavac sme da prijavi radnika na odredjeno vreme najvise godinu dana,posle toga more za stalno,mada ima nacina i da se to izbegne.

Nikad mi nece biti jasno zasto poslodavci nezele trudnice kad im drzava sve refundira sa najvise mesec dana zakasnjenja,a sad posle nove godine cak i brze.Kao da daju iz svog dzepa.

Da bi ostavrila pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta ne moras da budes u radnom odnosu 6 meseci, mozes da budes i jedan dan, ali iznos naknade je zato srazmerno manji. Prosek se uzima za prethodnih 12 meseci, a u slucaju da nemas svih 12, za te koji nedostaju, uzima se 50% prosecne zarade u RS za mesec pre otpocinjanja porodiljskog odsustva. Biti u radnom odnosu duze od 6 meseci, znaci da ces imati pravo na naknadu 100%.

Objavljeno

Zdravo svima.Od 01.01.2010. se kao prosek za porodiljsko bolovanje uzima poslednjih 12 plata od momenta otvaranja bolovanja,a ne prosek poslednjih 6.meseci.Za trudnicko se uzima prosek 3 poslednje zarade!

to je utesno jer sam ja na trudnickom (odrzavanje)od januara.

Objavljeno

daso, prosla si ko bosa po trnju... uzasno sta ti se desilo. citala sam da od septembra moras nazad na posao da bi se izborila za radno mesto a bebica nece imati jos ni 6 meseci! Grozno!!! ko kaze da su u dravnim institucijama porodilje zasticene!?!?

[/

U medijima je sve divno, "Pravite ljudi "sirotinju" treba nama Srba!", crni humor. Sada sam čula i odnela papire Nacionalnoj službi za zapošljavanje da bi ostvarila pravo na neku "mizernu" nadoknadu. Tako da ću jedino od njih imati ma kakve parice, a hvala Bogu na zdravoj i radnoj mojoj porodici.

Što se tiče starosti bebe, imaće 3 meseca kada počnem da radim, pa ću morati baka servisu da budem zahvalna do kraja života.

Veliki pozdrav!

Objavljeno

ja imam jedno pitanje...

poslodavac sam,na trudnickom bolovanju sam od 1.6.,i zakljuceno mi je 31.8,a otvoreno porodiljsko 1.septembra...e sad meni je termin 21.septembra... ja sam negde procitala da se najranije porodiljsko otvara 45 dana,a najkasnije 28 dana od termina..a ja cu se znaci poroditi 21.(mozda malo ranije ili kasnije) ali to nece biti 28 dana od prijavljenog,tj otvorenog porodiljskog(1.septembar),i onda to znaci da necu ispostovati zakon i da mi nece biti porodiljsko 100%?!. ja ne znam jesam li uopste dobro razumela... ja sam predala to i zakljucili su mi trudnicko i otvorili porodiljsko lekarska komisija,ali ne znam jel se racuna da od kada su mi oni izdali taj dokument da mi otvaraju od prvog septembra ili se racuna od 1.sept...? joj znam da sam zamrsila,ali i u moj glavi je tako..

Objavljeno

Leno, ne. To nema nikakve veze sa 100% nadoknadom za porodiljsko.

Tebi ce se automatski racunati porodiljsko bolovanje 28 dana pre porodjaja jer ti dokumenta za porodiljsko predajes nakog porodjaja tako da se nista ne brines.

Objavljeno

Meni je porodiljsko otvoreno dve nedelje pred termin zato što mi je dr bio na odmoru, a drugi se nisu setili da ga otvore. Dobijala sam 100%.

Objavljeno

Pravo na nadoknadu u visini od 100% od proseka 12 mesecnih plata imaju sve devojke koje su duze od 6 meseca u stalnom radnom odnosu. Devojke koje su ispod 6 meseca imaju svega 60% nadoknade. Da zakljucim, samo duzina radnog staza ima uticaj na visinu priznate nadoknade. (100% ili 60%).

Objavljeno

veliko hvala na brzom odgovoru :)

ja sam se skroz zbunila kad sam procitala te dane(45 i 28),a posto mi se inace u zivotu uvek nesto iskomplikuje mislila sam da cu i sa ovim tako proci... e bas sam sad ok,smirena :D

Objavljeno

LenoJe, drago mi je da si primila lepe vesti c014.gif

Objavljeno

Samo da pojasnim - za prosek se uzima tvojih poslednjih 6 zarađenih plata, a ne naknade koje si primala na trudničkom bolovanju.

slazem se i potpuno tacno

Objavljeno

Ako je neko prijavljen na minimalac i ako je taj minimalac npr prošle godine u ovo vreme bio oko 15000 a sad 18000, da li to znači da će se na porodiljskom primati oko 16000 (po novom zakonu, računajući prosek primanja)?

moja komsinica se porodila u aprilu, gazdarica joj placala 14000 a sada joj stigla prva pporodiljska plata kaze u iznosu minimalne zarade 18000 i nesto...sali se ona kako joj se vise isplati da sedi kuci i cuva decu...

Objavljeno

Leno, ne. To nema nikakve veze sa 100% nadoknadom za porodiljsko.

Tebi ce se automatski racunati porodiljsko bolovanje 28 dana pre porodjaja jer ti dokumenta za porodiljsko predajes nakog porodjaja tako da se nista ne brines.

ja sad tebe ne razumem ....mislim nije ni vazno ja sam vec sve prosla... ali ja sam porodiljsko otvorila 1.09 jer je skolska god. i trebala je zamena da dodje i doznake su mi glasile od 1.09.2008 do1.09.2009 inace ni tada ne bi otvorila posto sam se dobro osecala i radila do zadnjeg dana....resenje mi je oisao sekretar isto od tog do tog datuma, a porodila sam se 11.09. i plate sam primila sve tako do zadnje krajem septembra sam primila zadnju porodiljsku platu za avgust...

Objavljeno

ja sad tebe ne razumem ....mislim nije ni vazno ja sam vec sve prosla... ali ja sam porodiljsko otvorila 1.09 jer je skolska god. i trebala je zamena da dodje i doznake su mi glasile od 1.09.2008 do1.09.2009 inace ni tada ne bi otvorila posto sam se dobro osecala i radila do zadnjeg dana....resenje mi je oisao sekretar isto od tog do tog datuma, a porodila sam se 11.09. i plate sam primila sve tako do zadnje krajem septembra sam primila zadnju porodiljsku platu za avgust...

Pedagog, po zakonu, porodiljsko bolovanje MORA da se racuna (otvori) najkasnije 28 dana od dana porodjaja, tako da je tebi porodiljsko racunato od 10.08. Od tog datuma ti su bukvalno bila na teretu drzave a ne skole jer je tvoja skola od 10.08.2008 do 10.09.2009 dobijala novac u ime plate i obaveza vezane za plate (porezi i doprinosi) od strane drzave.

Nakon 10.08.2009 godine skola preuzima isplatu plata ponovo na sebe tako da od tada je drzava prestala da refundira skoli.

Inace (da ne radis u skoli) morala bi se na posao javiti 10.08.2009.

Nadam se da sam bar malo razjasnila :rolleyes:

Objavljeno

Pedagog, po zakonu, porodiljsko bolovanje MORA da se racuna (otvori) najkasnije 28 dana od dana porodjaja, tako da je tebi porodiljsko racunato od 10.08. Od tog datuma ti su bukvalno bila na teretu drzave a ne skole jer je tvoja skola od 10.08.2008 do 10.09.2009 dobijala novac u ime plate i obaveza vezane za plate (porezi i doprinosi) od strane drzave.

Nakon 10.08.2009 godine skola preuzima isplatu plata ponovo na sebe tako da od tada je drzava prestala da refundira skoli.

ja sa platu primala normalno iz budzeta kao i svi radnicu za avgust, u septembru prvi i drugi deo, a septembarska plata mi je bila u oktobru u jednom delu i to je porodiljska, a a na cijem teretu ne razumem.....ja svakako primam iz budyeta platu a bila na porodiljskom ili ne.... ....dovescu seficu racunovodstva na forum pa da razjasnimo. Meni resenje od sekretara glasilo od 1. 09.2008 do 1. 09.2009. i i nakon toga sam koristila godisnji odmor od 1.09.2009. do 5.10.2009. tako da se ne slazem sa tobom, sekretar skole mi je predsednik unije sindikata prosvetnih radnika, G- din Leonardo Erdelji i samo sam ispostovala njegovo resenje. ja sam uostalom radila sve vreme, i to sto sam otisla 1.09. je bilo zbog zamene, a direktoru nije ni odgovaralo da odem pre, jer je bilo posla....pozzzzz

Objavljeno

Nama koji radimo u školi država i inače sve isplaćuje jer nam je ona poslodavac. Inače, u pravu si o zakonskim rokovima za otvaranje porodiljsko, s tim što ne bi morala da se vrati u tom predviđenom roku, vrati se tačno godinu dana posle datuma koji je napisan na doznakama. Pričam iz svog iskustva.

Objavljeno

Pedagog, evo citata iz zakona o radu:

clan 94.

.......

Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj.

Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja.

Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i četvrto dete, od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva iz stava 2. ovog člana.

.......

Da ne citiram dalje, kako nebih smarala

Kod Lene mora da bude tacno ispostovan datum jer je ona privatnik. Sto znaci da ona sme da isplati sebi neto platu samo do tog 28 dana a posle toga drzava joj isplacuje celokupnu nadoknadu.

Naravno, ovo sam izmedju ostalog ispisala i iz licnog iskustva.

Objavljeno

Pedagog, evo citata iz zakona o radu:

clan 94.

.......

Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj.

Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja.

Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i četvrto dete, od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva iz stava 2. ovog člana.

.......

Da ne citiram dalje, kako nebih smarala

Kod Lene mora da bude tacno ispostovan datum jer je ona privatnik. Sto znaci da ona sme da isplati sebi neto platu samo do tog 28 dana a posle toga drzava joj isplacuje celokupnu nadoknadu.

Naravno, ovo sam izmedju ostalog ispisala i iz licnog iskustva.

Ana, mislim da nisi u pravu... U redu je sve to sto pise u Zakonu, ali u praksi je malo drugacije. Porodiljsko odsustvo se racuna od dana otvaranja lekarske doznake pa do isteka 365 dana. Po zakonu je to 28-45 dana, ali niko ne broji dane, zato je tu lekar da proceni. Sta da se porodi u 8 mesecu, a da nema otvoreno porodiljsko? Lekarska doznaka se moze otvoriti i danom porodjaja (u slucaju prevremenog porodjaja).

kada je preduzetnik u pitanju, pravilo je isto, bez obzira kad se porodi, pravo na porodiljsko ima od datuma ispisanog na lekarskoj doznaci.

Objavljeno

Ana, mislim da nisi u pravu... U redu je sve to sto pise u Zakonu, ali u praksi je malo drugacije. Porodiljsko odsustvo se racuna od dana otvaranja lekarske doznake pa do isteka 365 dana. Po zakonu je to 28-45 dana, ali niko ne broji dane, zato je tu lekar da proceni. Sta da se porodi u 8 mesecu, a da nema otvoreno porodiljsko? Lekarska doznaka se moze otvoriti i danom porodjaja (u slucaju prevremenog porodjaja).

kada je preduzetnik u pitanju, pravilo je isto, bez obzira kad se porodi, pravo na porodiljsko ima od datuma ispisanog na lekarskoj doznaci.

hvala nanny....potpuno se slazem....

Objavljeno

E sad meni ama bas nista nije jasno :D

Mislim da dizemo prasinu gde je i nema ali...

Devojci (citaj mojoj "koleginici" preduzetnici) nije ni otvoreno porodiljsko bolovanje i bukvalno zvanicno je radila do dana porodjaja. Kada je podnosila zahtev u Tirsovoj (koji se podnosi par dana nakon porodjaja jer se u stvari dokumentacija za bolovanje i predaje posle porodjaja) oni su joj automatski racunali da je bila na bolovanju (28dana pre porodjaja) a takodje je i resenje iz poreske sluzbe glasilo do tog dana da je radila... Sto se tice lekarske doznake ona je nije ni vadila, sto je i logicno jer je smatrala da moze do dana samog porodjaja da radi, pa je za potrebnu dokumentaciju naknadno morala da ide kod ginekologa da dobije doznaku koja je glasila na 28dana od dana porodjaja.

Objavljeno

i resenje iz poreske sluzbe glasilo do tog dana da je radila...

E ovo je kod nje tako stiglo resenje jer je na muza prenela ovlascenje (sad mi rece :P ) U suprotnom, nema ni ona a ni ja pojma kakvo bi resenje imala iz poreske.

Objavljeno

Devojci (citaj mojoj "koleginici" preduzetnici) nije ni otvoreno porodiljsko bolovanje i bukvalno zvanicno je radila do dana porodjaja. Kada je podnosila zahtev u Tirsovoj (koji se podnosi par dana nakon porodjaja jer se u stvari dokumentacija za bolovanje i predaje posle porodjaja) oni su joj automatski racunali da je bila na bolovanju (28dana pre porodjaja) a takodje je i resenje iz poreske sluzbe glasilo do tog dana da je radila... Sto se tice lekarske doznake ona je nije ni vadila, sto je i logicno jer je smatrala da moze do dana samog porodjaja da radi, pa je za potrebnu dokumentaciju naknadno morala da ide kod ginekologa da dobije doznaku koja je glasila na 28dana od dana porodjaja.

Dakle, sve zavisi od onoga šta ti dr napiše na doznakama. Meni je dr, kada je video da nije otvorio bolovanje na vreme, pokušao da otvori bolovanje retroaktivno, da važi tih 28 dana pre termina, ali ja nisam pristala. Doduše, ja sam bila na raspustu, pa sam samo formalno radila. Tvoja drugarica je tako prošla isključivo zbog doktora, a ne što je to zakonska obaveza. Mislim, besmisleno je da te neko vodi da si na bolovanju kada radiš.

Objavljeno

Dakle, sve zavisi od onoga šta ti dr napiše na doznakama. Meni je dr, kada je video da nije otvorio bolovanje na vreme, pokušao da otvori bolovanje retroaktivno, da važi tih 28 dana pre termina, ali ja nisam pristala. Doduše, ja sam bila na raspustu, pa sam samo formalno radila. Tvoja drugarica je tako prošla isključivo zbog doktora, a ne što je to zakonska obaveza. Mislim, besmisleno je da te neko vodi da si na bolovanju kada radiš.

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.

Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.

Prijavite se

• Članovi/članice na temi   0 članova

No registered users viewing this page.