Ishrana i zdravlje dojilja

odgovora

Objavljeno

Mene zanima da li je neka od vas poslije porodjaja pocela brzo da gubi kilograme? U trudnoci sam se udebljala cak 17kg, i za nepuna 2 mjeseca sam se skoro vratila na svoju staru kilazu, uopste nemam apetit, a i stalno se osjecam malaksalo i umorno.. :blink:

Sanjalice, ja sam jako brzo smrsala. Nakon porodjaja sam bila laksa 13kg i jos par sam skinula za mesec dana. Do sada sam cak i vise nego sto treba skinula i bas delujem nekako ispijeno. Pocela sam da pijem vitamin c, Mg i Folnu kiselinu pa cu videti da li ce mi biti bolje. I ja se jako umorno i iscrpljeno osecam. Jutros kada se Vuk probudio, jedva sam ga uzela iz kreveca, sake su mi bile nekako ukocene, kao da ne mogu bas da ih kontrolisem.Bas jedva cekam da vidim poboljsanje.

Objavljeno

Sutra idem kod ginekologa, pa cu vidjeti sta ce mi on reci... Sad procitah da ste pisale da je bolje da pitam pedijatra, pa cu valjda da izdrzim do 30. kad M ima pregled.. Najgore sto ja nikako ne osjecam glad, danas sam se sjetila tek oko 2h da nisam nista jela, pa sam se natjerala da malo jedem... Popijem i ja sumecu magnezijuma, ali ne svaki dan.. :blink: Pa i meni je sve teze da drzim M, bas mi nekako ruke teske... Jedva cekam da vidim sta ce mi doktor reci...

Najbolje je da vidis sa pedijatrom, a ne ginekologom.

Mg je bolje da pijes u tabletama, a ne sumece. To mi je davno nutricionistkinja objasnila, postoji velika razlika, samo sto ja nisam zapamtila koja :D

Objavljeno

Ja sam za 3 meseca skinula 18kg i dvr jr to bilo xbog stresa, umora i neispavanosti. Dugo sam bila kao avet sa 49kg (moja tezina je inace 56kg), skoro godinu dana.

Za umor: Mg svaki dan, med sa borovnicama svaki dan

Za spavanje caj od nane i kamilice sa tinkturom valerijane

za apetit: vitamin B kompleks

Posle godinu dana sam dobila i bromazepam. Od tada sam pocela da dobijam na kilazi i u roku od 3 meseca sam vratila svoje kilograme.

Objavljeno

Sanjalice, ako imas Mg u tabletama, onda njega pij uvece, pred spavanje,a vitamin C ujutro posle dorucka.

Pa, smirila sam te. Vidis da sam prezivela.

Inace, sve dojilje imaju povecan rad stistne zlezde, pa nije lose uzimati i med sa zeleinim orascicima. Ja to redovno uzimam.

Objavljeno

Citam vase problemcice pa sad vidim koliko imam srece. Ja nesto bas ne pazim toliko na ishranu. Jedem isto kao i pre jedino izbegavam grasak, pasulj i sl-ono sto nadima.

Krvna slika mi je ok, kilazu sam vratila na staro, za 3 meseca skinula 6 kila.

Nikad se bolje nisam osecala, a i beba odlicno napreduje.

Eto jedino sam jos morala da izbacim gljive jer me stomak boli od njih.

Objavljeno

Sanjalice, ako imas Mg u tabletama, onda njega pij uvece, pred spavanje,a vitamin C ujutro posle dorucka.

Pa, smirila sam te. Vidis da sam prezivela.

Inace, sve dojilje imaju povecan rad stistne zlezde, pa nije lose uzimati i med sa zeleinim orascicima. Ja to redovno uzimam.

Gde ima da se nadje taj med sa orascicima?

Znaci Mg je bolje piti uvece pred spavanje?

Objavljeno

Mg u tabletama da jer onaj sumeci ima vitamina C pa pomze da ometa san.

Med sa orsacicima ima u zdravoj hrani.

Objavljeno

Cao svima. Ponekad udjem na forum, ali nikako da nesto napisem od kad sam se porodila.

Meni je mlijeko krenulo nesto manje od 48 sati posle porodjaja (prirodno sam se porodila) i nisam imala nikakvih problema sa grudima. U pocetnu sam imala jako mnogo mlijeka, ali sam to resavala elektricnom pumpom. Jedino su mi problem male bradavice, pa koristim silikonske. Bebac je za mjesec i po dana napredovao 2kg i porastao 6cm :) Trudim se da se hranim zdravo - meso, voce, povrce, samo izbjegavam hranu koja nadima. Bebica samo ponekad ima grcice u vecernjim casovima i to kratko traju.

Trenutno mi je najveci problem visak kilograma. Ugojila sam se u trudnoci 14 - 15 kg, a od porodjaja se nisam mjerila, nikako da kupimo vagu. Krvna slika mi je odlicna i razmisljala sam da pocnem da koristim Herbalife ishranu. Je li imala neka od vas iskustva sa tim?

Objavljeno

Cao svima. Ponekad udjem na forum, ali nikako da nesto napisem od kad sam se porodila.

Meni je mlijeko krenulo nesto manje od 48 sati posle porodjaja (prirodno sam se porodila) i nisam imala nikakvih problema sa grudima. U pocetnu sam imala jako mnogo mlijeka, ali sam to resavala elektricnom pumpom. Jedino su mi problem male bradavice, pa koristim silikonske. Bebac je za mjesec i po dana napredovao 2kg i porastao 6cm :) Trudim se da se hranim zdravo - meso, voce, povrce, samo izbjegavam hranu koja nadima. Bebica samo ponekad ima grcice u vecernjim casovima i to kratko traju.

Trenutno mi je najveci problem visak kilograma. Ugojila sam se u trudnoci 14 - 15 kg, a od porodjaja se nisam mjerila, nikako da kupimo vagu. Krvna slika mi je odlicna i razmisljala sam da pocnem da koristim Herbalife ishranu. Je li imala neka od vas iskustva sa tim?

Dok dojis radje nemoj da koristis herbalife, jeste to kao prirodno, ali... prirodno je da si se ti porodila i da hranis svoju bebu i da ne mozes za 2 meseca vratiti preporodjajnu tezinu, postepeno ce to spasti, jer kako ja kazem beba me pojede :) i samo opusteno, a kad ne bude beba sikila onda se ti pozabavi tim prparatima ;)

Objavljeno

Tommy, ja to nikako ne bih uzimala dok beba sisa. Kad prestane onda kreni sa mrsavljenjem ,ako ti do tad ostanu kg. Ja sam kao sumo rvac, jesam ja visoka i krupna, ali nagojila sam se od porodjaja uzasno puno. Ne smem ni da se pogledam u ogledalo. Hranim se zdravo ali se kg lepe. SKinucu, polako.

Objavljeno

Dok sam dojila, nisam jela jedino kupus i zelenu salatu jer sam probala i dete je plakalo što za njega inače nije bilo karakteristično. Ostalo sam sve jela u umerenim količinama, ništa nije smetalo. Posle porođaja mi je ostalo nekih 2,5 kg viška i to mi je sve spalo praktično prve sedmice po porođaju.

Dojenje i to samo ako je isključivo, troši oko 500 kcal na dan, tako da nemojte biti u zabludi da možete jesti koliko hoćete a da će od dojenja kile spadati same. Slažem se, o nekim restriktivnim dijetama ni govora, ali jesti umereno je sasvim dovoljno. I da, izbegavati nalivanje mlekom i sokovima, čaša vode posle svakog podoja ili eventualno nezaslađen čaj za dojilje. Ostalo sve su nepotrebne kalorije.

Objavljeno

Zdravo svima. Jel moze neko da mi kaze sta konkretno smem da jedem dok dojim bebu? Trenutna ishrana mi je piletina, bela corbica, supica, mlecni proizvodi.. Jel smem slatko od sljiva? :)

Objavljeno

Zdravo svima. Jel moze neko da mi kaze sta konkretno smem da jedem dok dojim bebu? Trenutna ishrana mi je piletina, bela corbica, supica, mlecni proizvodi.. Jel smem slatko od sljiva? :)

Sve u umerenim količinama...izbegavaj previše začinjeno, pogotovo ljuto i kiselo...jedi što više kuvane hrane, razna variva,meso...Naravno da može slatko.. :) Ja sam za doručak i večeru uglavnom jela kornfleks i žitarice sa mlekom...za ručak uglavnom kuvano meso i povrće...što zbog bebe, što zbog sebe i svog stomaka, creva i stolice...

U međuobrocima sam grickala plazma keks i pila sok od borovnice...tako mi je to sve lepo prijalo...a ti pronađi šta tebi i tvojoj bebi odgovara.

Objavljeno

Ja sam se prehladila. Glava me nenormalno boli, grlo takodje, nos zapusen. Nemam T. Nisam pila nista od lekova. Jel ova prehlada ne moze nekako da utice na kvalitet mleka?

Objavljeno

Na kvalitet mleka mogu samo da uticu lekovi, hemijske supstance za koje dokazano da metabolicki dodju u mleko. Prehlada i 'lake' bolesti kod dojilja ne prave problem bebi. Cak sta vise, kroz mleko beba dobija antitela koje se prirodno stvaraju u organizmu mame koje je bolesna.

Zbog toga, obicno kod doilja perido ozdavljanje traje malo duze.

Mozes da pijes paracetamol i vitamin C.

Objavljeno

Vitamin C vec pijem, u tabletama

Objavljeno

megi je imam narodni lek za takve situacije, pa cu da ti napisem...

Uzmi 3 cena belog luka i sitno isjeckaj i stavi u 1dcl mleka samo da prokljuca, procedis i popijes toplo, nije mnogo bljak :) ja to popijem 3 puta dnevno i ozdravim bez tableta...

Objavljeno

Mislim da ne bih mogla to da popijem, beli luk bas ne volim. Ali hvala ti :)

Malo mi je bolje

Objavljeno

Koje simptome imas?

Objavljeno

Grlo me boli, nos zapusen, glava boli, malaksalost. Ali ja sam uvek malaksala zbog niskog pritiska, vec sam se i navikla na to

Objavljeno

Megi, napravi karamelizovano mleko ili karamelizovani čaj sa limunom...pari se nad čajem od nane...a za glavu febricet...pokušaj i da se preznojiš i odspavaš bar 1h. :)

Objavljeno

Mleko karamelizovano sam pila juce ujutru i uvece, a od jutros caj, mnogo mi je bolje grlo, ali sad ne mogu da disem zbog nosa.

Objavljeno

Pa koristi fizioloski rastvor za nos sto cesce

Objavljeno

Iskreno da ti kazem ja to i nemam, Marisol i to, jedino da strcnem Tijaninu ampulicu

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.

Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.

Prijavite se

• Članovi/članice na temi   0 članova

No registered users viewing this page.