Ishrana i zdravlje dojilja

odgovora

Objavljeno

I ja sam 'cepala' mleko i plazmu stalno, ali kada sam ja imala malo dete nisam imala koga da pitam da li su grcevi od toga jer su njemu grceve pripisavli hipertonusu. <_<

E, sad, kad malo bolje razmislim, i skupim sva iskustva za ove 2 godine na forumu, mogu da ti kazem da moze biti OD MLEKA.

Reci cu ti glavni razlog za ovaj zakljucak:

Moje dete je sisalo 21 mesec. U medjuvremenu sam mu davala ponekad kravlje mleko i sa 12, 14, 18 , 20 meseci je imao grceve posle 100ml kravljeg mleka. Tek je poceo da vari kravlje mleko sa 24 meseca, verovala ili ne.

Dakle, ne ponavljaj moju gresku. Pokusaj sa mlekom bez laktoze mozda ako ne mozes bez mleka.

Objavljeno

Yelena, ti si moj guru :)

Hvala ti mnogo, probacu sa tim mlekom onda jer bas volim da pijem mleko! :)

A gde god da citam o ishrani dojilja pise da se unosi dosta mleka i mlecnih proizvoda...pa 'ajde budi pametan... :blink:

Objavljeno

upravo sam jela mleko i plazmu dok sam ovo citala i onda mi sine - beba je danas imala grceve a doruckovala sam upravo mleko i plazmu :blink: (imam neke napade, samo mi se to jede) i sad razmisljam mozda je od toga i odmah sam prestala da jedem... da li je neka imala isti "problem", tj da je dete na to reagovalo!?

Olja,zameni mleko jogurtom :rolleyes:

Objavljeno

Yelena, ti si moj guru :)

Hvala ti mnogo, probacu sa tim mlekom onda jer bas volim da pijem mleko! :)

A gde god da citam o ishrani dojilja pise da se unosi dosta mleka i mlecnih proizvoda...pa 'ajde budi pametan... :blink:

Ja mislim da mleko nema veze sa kolicinom mleka i o kvalitetu majcinog mleka.Jedna devojka pije po litar ipo svaki dan mleka,a dohranjuje devojcicu jer kaze nema dovoljno.A zasto?Zato sto joj ne daje dovoljno da sisa cesto,pa logicno da ne moze da proizvede puno.A slazem se da mozda ima jace grceve jer unosis dosta mleka.Ja isto volim puno mleko i mlecne proizvode,a Luka je imao jake grceve.Mislim da sta god unosis previse moze uticati na to.A citala sam da dosta majki dok doje izbacuju laktozu.Probaj,ali mislim da sve prolazi samo od sebe.

Objavljeno

Znam da se forsira mleko u ishrani dojilja, ali niko ne gleda inverzno: sve je vise dece koja ne vare kravlje mleko. Da se razumemo, ni kravlje mleko nije ono sto je bilo.

Probaj ti mleko bez laktoze, ali moze da se desi da nije problem u laktozi vec u proteinima kravljeg mleka.

Objavljeno

Znam da se forsira mleko u ishrani dojilja, ali niko ne gleda inverzno: sve je vise dece koja ne vare kravlje mleko. Da se razumemo, ni kravlje mleko nije ono sto je bilo.

Probaj ti mleko bez laktoze, ali moze da se desi da nije problem u laktozi vec u proteinima kravljeg mleka.

Da....puno sam o tome citala.Mislim da moze da bude i to.

Objavljeno

Ja mislim da mleko nema veze sa kolicinom mleka i o kvalitetu majcinog mleka.Jedna devojka pije po litar ipo svaki dan mleka,a dohranjuje devojcicu jer kaze nema dovoljno.A zasto?Zato sto joj ne daje dovoljno da sisa cesto,pa logicno da ne moze da proizvede puno.A slazem se da mozda ima jace grceve jer unosis dosta mleka.Ja isto volim puno mleko i mlecne proizvode,a Luka je imao jake grceve.Mislim da sta god unosis previse moze uticati na to.A citala sam da dosta majki dok doje izbacuju laktozu.Probaj,ali mislim da sve prolazi samo od sebe.

I nema veze sa kolicinom i kvalitetom vec je najmanje alegreno, a i unos masnoce nije mali sto je jako vazno. Kao sto rekoh, zaboravljamo da su danasnje generacije osetljivije na nesto drugo u namirnicama nego sto smo mi bili. A i namirnice nemaju isti sadrzaj kao pre samo 20 godina.

Objavljeno

Yelena,baš si pogodila šta mi treba!Što mi niko ranije ne reče za folnu-dobra za bebu,a meni će dobro doći ako će mi malo smanjiti nervozu,a ona mi proističe najviše od umora,i tu mi ti otkri magnezijum.A vitamin c imam običaj da uzmem kad me blago boli glava,tako da ću i sa njim nastaviti.Hvala još jednom na savetima!

Objavljeno

Draga, nisam pogodila. Svima to treba. ;)

Objavljeno

Olja,zameni mleko jogurtom :rolleyes:

od jogurta, jedino pijem Balans, a ne znam da li smem njega s obzirom da se bazira na regulisanju probave?! :unsure:

YelenaC, sta kazes??

Objavljeno

Svaki jogurt smes da pijes i pozeljno je kao i sve mlecne prozivode. Mleko moze samo da bude problem. Vazno da ako uzimas mlecne proizvode bude sve punomasno.

Objavljeno

Svaki jogurt smes da pijes i pozeljno je kao i sve mlecne prozivode. Mleko moze samo da bude problem. Vazno da ako uzimas mlecne proizvode bude sve punomasno.

hvala!!! bacam se na Balans onda ;)

Objavljeno

Uzela sam folnu,a u ovoj najbližoj apoteci nisu imal mg u kapsulama,mogu li šumeće da pijem?Inače,meni pedijatar gastroenterolog nutricionista-koja titula:-D-rekla da probam da na 15 dana izbacim baš sve mlečne proizvode,zbog bebinih grčića,i osećam se kao da nemam šta da jedem,pošto su mi i doručak i večera obavezno sadržali mleko,jogurt,sir,pavlaku...:-(

Objavljeno

Da ti kazem: bebe imaju grceve jer creva treba tek da pocnu da rade kako treba. Prosto, creva jos uvek nemaju dovoljan spazam da izabec gasove koji ih nadimaju, a gasove u stomaku ne proizvodi samo tvoje mleko i ishrana koju si jela vec i beba sama proguta puno vazduha.To je najveci i najcesi razlog grceva, a ne israna majke koja doji. Dakle, jela ti ili ne jela sve to, beba ce ti imati grceve ako ih vec ima. Ja ne bih izbacivala ostale mlecne proizvode.

Ti mozes da pijes caj za dojilje jer on u sebi ima komoraca sto ce i bebi znaciti.

Mislim da ne postoji mogucnost da ti sprecis grceve kod bebe svojom ishranom. mozes samo da primetis kao sto jesi da neka namirnica moze da utica, ali i ti moras da jedes nesto, zar ne?

Objavljeno

E, da. ja sam pila sumeci jer nisam nasla odmah kapsule. Pokusaj da ga pijes posle nekog podoja, ne pre. isto tako, NIKAD Mg nemoj piti na prazan stomak!

Objavljeno

Da ti kazem: bebe imaju grceve jer creva treba tek da pocnu da rade kako treba. Prosto, creva jos uvek nemaju dovoljan spazam da izabec gasove koji ih nadimaju, a gasove u stomaku ne proizvodi samo tvoje mleko i ishrana koju si jela vec i beba sama proguta puno vazduha.To je najveci i najcesi razlog grceva, a ne israna majke koja doji. Dakle, jela ti ili ne jela sve to, beba ce ti imati grceve ako ih vec ima. Ja ne bih izbacivala ostale mlecne proizvode.

Ti mozes da pijes caj za dojilje jer on u sebi ima komoraca sto ce i bebi znaciti.

Mislim da ne postoji mogucnost da ti sprecis grceve kod bebe svojom ishranom. mozes samo da primetis kao sto jesi da neka namirnica moze da utica, ali i ti moras da jedes nesto, zar ne?

Ovo je baš tako...ja sam sa svom decom izuzetno pazila na ishranu u prvih 3 meseca ,a oni su uprkos svemu imali grčeve, rekla bih,najjače moguće <_<

Objavljeno

Ako sam zalutala, prebacujte me. Trazih pravu temu, ali nista.

Prehlada me slomila danas - suzi mi oko, imam osjecaj da ce mi ispasti, curi nos, temperaturu nemam... a dojim! Nadam se da se beba nece prehladiti. Uh.

Smijem li ista drugo osim febriceta da pijem? Pijem cajeve i prirodne sokove, ali nesto nema efekta.

I ako vam pada na pamet neki bakin lijek, pisite.

Objavljeno

U apoteci su mi za prehladu dali biogripin. Smijem li njega?

Dr mi je rekla da smijem upsarin, koji u apoteci nisu htjeli da mi daju jer ga dojilje ne smiju (rijec je o aspirinu). Vise cu da izludim od ljekara.

Objavljeno

U apoteci su mi za prehladu dali biogripin. Smijem li njega?

Dr mi je rekla da smijem upsarin, koji u apoteci nisu htjeli da mi daju jer ga dojilje ne smiju (rijec je o aspirinu). Vise cu da izludim od ljekara.

Meni su u trudnoci davali antibiotik koji nisam smela da pijem. Pedijatar mi je rekao da o lekovima koji smeju ili ne smeju da se piju u trudnoci i tokom dojenja treba da se pitaju iskljucivo pedijatri, a ne ginekolozi. Takodje se i meni desavalo da jedan kaze smes ovo, a drugi kaze da to isto ne smem. To je stvarno zbunjujuce! :blink:

Objavljeno

Da li neka zna da li sme u periodu dojenja da se koristi susam, lan, mekinje i pšenične klice. Važno mi je jer jedino s tim zrnevljem uspem da regulišem probavu, a patronažna mi je rekla da ne smem sad (a njoj ne verujem baš mnogo pa bolje vas da pitam) ;)

Objavljeno

Naravno da mozes. Vaznije je, koliko ja mislim, da ti kao dojilja imas redovnu probavu.

Pitam se zasto ti je rekla da ne valja...

Objavljeno

Ma izgleda da mi se pogodila neka neiskusna koja za sve što ne zna kaže NE MOŽE. Za puno stvari mi je tako rekla za koje sam posle saznala da nije u pravu. Ko da je problem da se kaže "ne znam, nisam sigurna, proveriću, pitaću nekog ko zna pa ću da ti kažem..." Po njoj porodilja jedino sme da jede krompir i pije vodu :lol: Nego da smućkam ja moje semenke sa jogurtom pa da pijem dok nisam pukla :lol:

Objavljeno

Uvek pitaj pedijatra sve sto je vezano za dojenje, a ne lekara opste prakse ili ginekologa.

Treba da izbegavas hranu koja nadima: kupus, kelj, pasulj, grasak... ali treba da se hranis zdravo. ;)

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.

Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.

Prijavite se

• Članovi/članice na temi   0 članova

No registered users viewing this page.