Batine

odgovora

Objavljeno

Eh, te batine. Nisu one iz raja izasle...sta podrazumevate pod tim pojmom? Samar? Laki udarac po ruci ili po guzi? Ili...? Moj sin je jako nestasan i trudim se da mu sve objasnim ali kad je ne razuman kaznim ga tako sto mu ne dozvoljavam da igra igrice ili mu ne kupim to sto zeli... Skoro mi je rekao da mu ja nisam vaspitacica i da ne mogu da ga kaznim...

Objavljeno

Batine nikako! Ni životinje se ne dresiraju batinama!

Kada odrasla osoba dobije batine, to je užasno, a tek kad pomislim na jadno detence koje ne može da se brani, a tuče ga neko sto puta jači, užas. Nažalost, u našoj sredini batine su često jedini oblik vaspitavanja.

Ja sam za to da dete prvo treba razumeti, nisu ni svi nestašluci toliko strašni, a potom mu stavljati do znanja šta sme, a šta ne sme. I kao vrlo mali, oni osećaju kada su bliske osobe ljute na njih, uvek se može i na drugi način nešto zabraniti, a da dete ne bude povređeno (mislim i u psihičkom smislu).

Objavljeno

Skoro mi je rekao da mu ja nisam vaspitacica i da ne mogu da ga kaznim...

A meni je Sara jednom prilikom rekla, nisam ja masina da se iskljucim, kad sam joj rekla posle visesatnog brbljanja, iskljuci se. Generalno sam protiv batina, ali dodje mi zuta minuta, kad mi "pukne film" pa je pljesnem po guzi. Posle mi bude zao, sto nemam samokontrolu, jer ipak mislim da razgovor moze dosta da pomogne.

Inace, imam obicaj da vicem, pa to za sad "pali", sto bi rekla jedna moja drugarica, derem se kao gluva :) mislim da mi se i komsiluk cudi :)

Objavljeno

Kada su tako mali, njima nista ne znaci samo NE, mora im se objasniti zasto je to tako: npr. ''Ne smes da diras sporet jer mozes da se opeces! To ce da to boli i da places''. Verujte mi, znam jer cuvam ponekad bas tako malu decu-godina, godina i po, dve...zacudili biste se kad biste znali sta oni sve znaju. Iako deluje da ne razumeju, oni sve to upijaju i usvajaju. A ako bas krenu da diraju uticnicu, udaris ga dva-tri puta po guzi i objasnis da je moglo da se povredi, i to ne neznim glasom vec malo ostrijim, da bi shvatili. Joj, sa decom je tako tesko, narocito kad ne slusaju i rade kako hoce, znam da je zao, ali morate da budete odlucne i da ne popustite, da vasa bude zadnja, a ne detetova. Npr. nas je mama uvek sve kaznjavala cak i kad je samo jedan od nas bio kriv, dok smo bili jako mali. Palilo je. Kao sto kaze Anchi-moraju da se zapitaju sta su skrivili,da ih navedes da razmisle sta bi bilo da su stavili ruku na sporet ili prst u uticnicu-opekli bi se.

Objavljeno

Nisam za batine,ali jesam za laksi udarac po ruci,i to samo kada joj preti opasnost.Tipa,kad je imala 8mes.i kada pokusavas da joj objasnis da ne stavlja prste u struju,a ona pipne uticnicu (ima zastitu),ti kazes ne,a ona se pocepa od smeha.Ja ne znam kako drugacije da je trgnes.Sada kada razume sve mnogo je lakse,i prica deluje.Ali ima dana kada namerno ispituje granice,i tada moram da je malo pljesnem po ruci,kao danas kada je macki gurala prst u oko :o

Ne znam koliko je pametno da se dete udara po ruci. Tu su svi nervni zavrseci... Ako si za neku disciplinsku meru, bolje udari malo po guzi. Izvini zbog ovoga, nemoj da se ljutis jer ne bih da ti solim pamet, samo ti kazem svoje misljenje.

Objavljeno

Ovo sam bila ja! :)

Objavljeno

Kada je imala fazu bacanja po podu,kulirali smo je, ali bas svaki put,pa makar to bilo i na sred neke prodavnice,i za 2 nedelje je faza prosla,valjda je skapirala da je uzaludno!

To je i najbolje. Jednostavno ne obracati paznju na dete, jer ono na taj nacin samo trazi paznju. Ako se reaguje na to, ono ce posle to stalno da radi. Ovako iskuliras par puta i nema vise bacanja :)

Objavljeno

U potpunosti se slazem sa Anchi-KS. Pohvale i pokude, kazne i nagrade su najbolje u vaspitavanju deteta. Nikakve batine. Jeste, kaze se da je batina iz raja izasla, ali ona da je dobra ne bi ni izasla iz raja! :)

Objavljeno

Naopako Takilend da se ljutim,zato forum i sluzi da razmenjujemo iskustva i naucimo nesto. ;)

Znam za rucicu,ali ne udarim je jako...to je stvarno lagan udarac,cisto da skloni ruku sa tog mesta,pazi kad to ona i ne dozivljava kao udarac. :(

A sto se tice pljeske po guzi,probala ja,a ona se upisha od smeha...misli da se golicamo.Za guzu, da bi ista osetila treba malko jaci udarac...ipak su tu pelene,a to ne mogu...

Secam se kad sam bila mala,napravim glupost,a keva drobi li drobi satima...ja dodjem kod nje i molim je da me udari samo da prestane da me grdi ;)

A desavalo se i da dobijem batine,ali su bile kontraproduktivne.A onda inat cuda cini.

Svako dete je razlicito,svakom treba drugaciji pristup...ali batine kao batine sigurna sam da nikoga ne mogu da vaspitaju

Objavljeno

Nisam za batine- one su omalovazavajuce, ponizavajuce, nicemu ih osim da je nasilje prihvatljivo ne uce.

Kad kazem ne- bude i zasto ne, ne vicem bez razloga, nisam od "pritrnih" tipova koji se na sve tresu kad su deca u pitanju. Dam joj slobodu al je drzim na oku, sreca pa je tako nekako razumno dete koje nikad nije srljalo u opasnosti i igralo se sa strujom, vatrom, ostrim predmetima, visinom i brzinom... Posluzila nas je sreca da je ili znala da ne treba, ili je naucila na laksi nacin- kroz pricu a ne probu.

Juce me je prestravila za sva vremena i odreagovala sam po prvi put fizicki- grubo sam je scepala za ruke koje je prekrstila na grudima i izvukla iz "skrovista". Verujem da joj nije bilo prijatno i to mi je i bio cilj jer je zaista bila jako nesmotrena i bezobrazna (a pospana do zla Boga). Pre toga sam jednom na nju kad je bila mladja tako dreknula da se zaplakala od straha jer mislim da pre toga niko na nju glas nije povisio... Nismo mi u kuci cvecke, al ne vicemo vec koristimo boju glasa da postignemo efekat.

Mm je jednom u afektu lupio rukom o sto jer je presla granicu. Mislim da je i sebe i mene prepao a ona je zacutala u trenu...

Inace od pre par meseci imamo taj "naughty corner" i trebalo bi da u njemu odstoji onoliko min koliko ima godina. Jednom smo joj pokazali cemu sluzi i sad zna da kad pocnemo brojati na 3 ide tamo. Uvek na dva uradi sta se od nje trazi i ocekuje i samo je 2-3 puta stajala ta 2.5min dok se ne smiri... Zna da mora odstojati.

E kad ne pali nijedna metoda, prica, ubedjivanje- kad joj se strasno spava. Tad znamo da mora odmah u krevet i svako ponasanje dok do kreveta ne stigne nije problem istolerisati jer znam da ce za tren zaspati i kad ustane biti ona stara.

Objavljeno

Naopako Takilend da se ljutim,zato forum i sluzi da razmenjujemo iskustva i naucimo nesto. ;)

Znam za rucicu,ali ne udarim je jako...to je stvarno lagan udarac,cisto da skloni ruku sa tog mesta,pazi kad to ona i ne dozivljava kao udarac. :(

Jooj, dobro. Svasta sam vidjala... Udare dete preko ruke, da rucica mala sve pocrveni. :( Mnogo mi je zao. :(

Objavljeno

A sto se tice pljeske po guzi,probala ja,a ona se upisha od smeha...misli da se golicamo.Za guzu, da bi ista osetila treba malko jaci udarac...ipak su tu pelene,a to ne mogu...

A za ovo si, u neku ruku, upravu. ;) Kao da ga udaris preko jastuka :lol:

Objavljeno

MOj sin ima 20 mjeseci i jos se nisam sluzila batinama i nadam se da necu! Pricam, objasnjavam, vicem, kaznjavam (kod nas time-out u cosku u hodniku radi posao). imamo i mi nekad to bacanje na pod, histerisanje, ali tada ignorisem i on sam predje da radi nesto drugo. Roditelji su ljudi i naravno da ne mozete u svakom trenutku imati zivce kao konopce...

Moj najveci problem sa njim je sto nekada zna da udari, pogotovo drugu djecu koju dozivi kao konkurenciju i to je nesto sto je za mene nedopustivo! Ne zelim da mu "vracem" jer mu time saljem poruku da je ipak ok tuci i korisititi silu, a to ne zelim! Ide u cosak na minut, dva, place, ali ne izlazi dok ne dodjem po njega. Objasnjavam da se to ne smije, da njega niko ne udara, da ne smije ni on isl, i moram reci da se ne sjecam kada je poslednji put udario neko dijete - znaci da ipak sva moja prica ima nekog efekta. Ponekad u igri zna da udari mene ili mm, ali to se bas vidi da se zaigra, a i tada mu objasnjavam kako to mene boli i zbog toga moram da prekinem da se igram isl.

Objavljeno

Čuli ste čuvenu izreku"BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA"

Mada ja iskreno nisam za taj način vaspitavanja ali kada zasluže dobiju malo po guzici....

To nisu batine da ti dete fizički povrediš,ali ako ne reaguje kada ti vičeš,ubeđuješ,molis ga da to ne radi,ili sl.

Evo jednog primera za koji je jedan od mojih dečaka dobio po guzi

"Popodne,uglavnom pred popodnevnu dremku,jedan uzme i jaše drugog udarajući ga metalnim autićem u glavu...ja ga 3 puta skinem i kažem "nemoj sine,povvredićeš batu!"..ali kako se okrenem on opet isto...ja priđem i podviknem,on me gleda i čeka da se ja okrenem da bi mogao da nastavi....a dok ga ja gledam on samo posmatra situaciju i gleda me...

i već treći put on opet krene na njega,i ja onda podviknem,i lupnem ga po guzi,preko pampersa,on počne da plače,ja ga stavim u krevetac,i kažem mu opet oštrim tonom da to ne sme da radi....i nikako ga ne uzimam koliko god plakao...posle izvesnogm vremena,nekih 10 minuta on se smiri,i kao da se ništa nije dogodilo.Dodje do brata i poljubi ga i kaže "nini aki"(sto znači izvini aki),i eto uglavnom dobijaju tako te pljeske samo kada povređuju jedan drugog,a za ostalo ih samo kaznim i kuliram...to je najbolji lek...

Jako sam toerantna,i imam debele živce,ali kada se intenzivno nastavlja ono za šta mu ti nedeljama drobiš da ne radi,jednostavno tako mora,malo po guzi i kraj priče...

Nisam za batine,i zaista postoji milion situacija u kojima smo ih izbegli,ali su neke zaista nužne..

I da,nikada ih ne tučem kada smo napolju ili kada odemo negde,samo podviknem,i razdvojim ih..

Objavljeno

Pročitala sam na brzinu vaše komentare, manje više, problemi svuda isti :rolleyes: Sergej se penje na sto, lupa rukama po televizoru i zaista nekad ume da bude nemoguć. Ja sam, nažalost, bila dete koje je dobilo batina, da se ne lažemo, ali barem za troje, a nisam ih svaki put zaslužila. Iz ličnog iskustva znam kako su se te batine odrazile na mene kao osobu. Guza jeste bolela, ali ne toliko koliko srce. Moram vam priznati da se zaista osećam osakaćeno zbog svih tih packi i batina, a da sam zbog toga bila bolja ili poslušnija - teško. Zato Sergej ne dobija batine, mi pričamo i objašnjavamo, pronađemo nešto zanimljivije od pentranja po stočiću ili naslonu garniture, neku igračku ili knjigu da skrene pažnju sa nedozvoljene radnje. Samo jednom sam ga pacnula svojim prstom po rukici, kada je gurnuo prst u šteker i nisam mogla da spavam celu noć od griže savesti :D

P.S. Za sve mame koje kao i ja ne znaju kako drugačije kad je dete nemoguće i namerno radi neke stvari da vas testira ili da vam tera inat, Kreativni centar je izdao super knjižicu - Disciplina bez batina, Nevene Lovrinčević. Doduše, ni ona se ne bavi baš malom decom, ali svi će oni porasti, zar ne? :) Pozdrav za mame i svu našu mili nestašnu dečicu :D

Objavljeno

'' Čim se kaže da je izašla, to znači da je u raju nema i da je iz njega proterana jer nije valjala. ''

Objavljeno

'' Čim se kaže da je izašla, to znači da je u raju nema i da je iz njega proterana jer nije valjala. ''

Slažem se

Objavljeno

MOj sin ima 20 mjeseci i jos se nisam sluzila batinama i nadam se da necu! Pricam, objasnjavam, vicem, kaznjavam (kod nas time-out u cosku u hodniku radi posao). imamo i mi nekad to bacanje na pod, histerisanje, ali tada ignorisem i on sam predje da radi nesto drugo. Roditelji su ljudi i naravno da ne mozete u svakom trenutku imati zivce kao konopce...

Moj najveci problem sa njim je sto nekada zna da udari, pogotovo drugu djecu koju dozivi kao konkurenciju i to je nesto sto je za mene nedopustivo! Ne zelim da mu "vracem" jer mu time saljem poruku da je ipak ok tuci i korisititi silu, a to ne zelim! Ide u cosak na minut, dva, place, ali ne izlazi dok ne dodjem po njega. Objasnjavam da se to ne smije, da njega niko ne udara, da ne smije ni on isl, i moram reci da se ne sjecam kada je poslednji put udario neko dijete - znaci da ipak sva moja prica ima nekog efekta. Ponekad u igri zna da udari mene ili mm, ali to se bas vidi da se zaigra, a i tada mu objasnjavam kako to mene boli i zbog toga moram da prekinem da se igram isl.

Isti slucaj! Kod Lene je ''problem'' sto je ona po prirodi ''hladna'', ne voli da joj se deca puno unose u lice i da je maze, ljube i sl. Ima jedna devojcica u parku koja je dobrih 6 meseci mladja od nje, iova mala je stalno spopada da je grli i mazi i sada je Lena pocela ''preventivno'' da gura i udara drugu decu. Ne znam sta da radim?

Objavljeno

Ja sam bas protiv batina,pa i po guzi preko pampersa.Moja Mina zna da bude nepodnosljivo dete,a zna da bude i pravi mali andjeo.Ali oni su u tom uzrastu tako puni frustracija,da joj samo jos fali da je ja frustriram batinama.Pa,odrastanje uopste nije lako,a mi treba da im pomognemo da kroz njega lakse prodju.Hiljadu puta mi dodje da poludim od nje,ali sve to prodje.Kada bih je udarila to bi znacilo da sam izgubila kontrolu,a to sebi ne bih mogla da oprostim. Znam decu koja dobijaju batine i nisu nista bolja,ako nisu i gora od onih koja ne dobijaju.E sad ,njihovim roditeljima je verovatno lakse,jer svoj bes u odredjenom trenutku istresu na detetu,a ja sa svojim moram da gledam sta cu.Kao dete nijednom nisam dobila batine,a ispala sam ok covek

Objavljeno

E, bas to.

Objavljeno

Žene, vi pričate o starijoj deci, sa kojom može da serazgovara, da im se mnogo toga objasni, pa i da im se zabrani/uzme i sl. dok ne shvate svoju grešku.

A šta ćemo sa malcima ?

Šta ćemo sa decom od npr. godinu dana, kojoj ne možemo objasniti zašto nešto ne treba/ne sme da radi, a ona bi sve da diraju ?

Mislim, ajde malo budite iskrene, sve kao ne biju decu već rešavaju nagradama/kaznama ...

Potpisujem, moji su oboje dobijali, sin još uvek, 2-3 puta rukom po guzi, ili po ruci. Ali uvek prvo pokušam pričom, ponovim 3 puta da se nešto ne sme, pa ako ne posluša, onda po guzi, i tad odjednom urazumi i više ne dira.

Objavljeno

Ja imam ćerku koja ima malo više od godinu dana i iskrena sam kad kažem da je nisam udarala. Po meni je naročito besmisleno tući tako malu decu koja ne umeju da budu još ni bezobrazna, ne znaju ni šta je dobro, a šta nije, ne znaju ni šta se sme, a šta se ne sme. Da li bi ona uopšte i znala zbog čega je udaram? Sigurno bi bila povređena, ali ne verujem da bi bila i vaspitana.

Ja nikada nisam dobijala batine od roditelja i smatram da je to jedino normalno.

Protivnik sam fizičkog kažnjavanja. Nadam se da će se svest naših ljudi promeniti. Mene boli kad bilo koje dete dobija batine, sama pomisao na to me užasava.

Objavljeno

Bila sam u situacijama kad sam bila ljuta,iznervirana njenim postupcima,kao i kad sam bila uplasena za njenu bezbednost,malo je falilo...Al uhvatim sebe kako se zapitam-ZAR JA,KRMACA OD 25 GOD JEDINO FIZICKI MOGU DA SE SUPROSTAVIM DETETU OD GOD,DVE,TRI?zar na taj nacin da pokazujem snagu,ucim je da je to normalno i prihvatljivo?Kao mladjoj,mada i sad,ima 3,5 god "palilo" je to udaljavanje sa mesta "zlocina".i pricam i pricam i pricam sa njom,objasnjavam,ponekad ucenjujem....

Objavljeno

Nisam nikako za batine! Blagi udarac po guzi ili malo po rukicama dolazi u obzir ukoliko je dete u opasnosti (dira sporet, kablove, utikace i sl), a KAO ne cuje ono sto mu/joj se kaze a za pricu je jos malo, mada ja Mini odavno pricam sta i kako, samo ne poslusa uvek, a kada je nervozna pa place i ljuti se onda je kuliramo i mogu priznati da pali :rolleyes: . Pre sam za kaznu nego za batinjanje, pogotovo kada se ne zna mera i ne gleda se kuda se udara, bila to glava, stomak ili bilo koji deo tela, a do toga obicno dodje kada roditelj izgubi nerve. Po meni to ponizava dete, jer ono ne moze da se odbrani pa tako moze samo da iskali svoj bes ili na mladjeg clana porodice ili na kucne ljubimce. Ako je zlocest treba ga kazniti ako je dobar nagraditi!

Imajmo strpljena sa nasom decicom :rolleyes:

Objavljeno

Nije lako biti roditelj...trudim se da budem dobra majka i da imam strpljenja sa decom ali nekada stvarno preteraju...deca ko deca i onda mi moja majka kaze pa dobro gde ima mirna deca i lepa baba...stvarno, gde to ima?

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.

Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.

Prijavite se

• Članovi/članice na temi   0 članova

No registered users viewing this page.