Novi zakon o naknadi za vreme porodiljskog odsustva


odgovora

Objavljeno

Pozdrav, nova sam članica, i upravo sam se zbog postovanja ove teme registrovala, mislim da  će ovo obaveštenje biti od koristi svim devojkama koje planiraju trudnoću i koje će u narednom periodu ostvariti pravo na refundaciju naknade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

 
Pogledajte link na kraju posta, tu je Nacrt zakona, za koji javna rasprava traje upravo sad, baš oko Nove godine, od 17.12. do 06.01.2016., a potom će zakon biti sigurno izglasan, jer državi navodno donosi uštedu, a porodiljama naravno ne ide na ruku.

Do sada se za obračun posmatralo 12 meseci koje su prethodili otvaranju porodiljskog odsustva, i od toga računao prosek. Ukoliko porodilja nije radila svih 12 meseci, nego je na primer imala 8 meseci radnog odnosa kod poslodavca pre otvaranja, onih 4 meseca koji fale do 12 meseci su računati kao polovina prosečne mesečne zarade u Srbiji.

Što se procenata tiče, 100% su ostvarivale porodilje koje su imale preko 6 meseci r. staža pre otpočinjanja por. ods. (dakle najmanje 6 meseci i jedan dan), 60% one koje su imale više od 3, a manje od 6 meseci staža pre otvaranja porodiljskog, i 30% one koje su imale manje od 3 meseca radnog staža.

To će se menjati, tačnije menjaće se obračun.

Neće se posmatrati 12 meseci, i od toga uzimati prosek.

Posmatraće se 18 meseci koji prethode otvaranju porodiljskog odsustva i to na ovaj način:

''Накнада зараде запосленог који је засновао радни однос након рођења детета утврђује се у висини просечне месечне основице на коју су плаћени доприноси за обавезно социјално осигурање, за последњих 18 месеци који претходе месецу отпочињања одсуства по заснивању радног односа.''

Ako porodilja nije radila svih 18 meseci pre otpočinjanja porodiljskog, iznos će se svakako deliti sa 18 - ovo je bitno, jer će dovesti do prilično malih cifara kod onih koje su radile manje od godinu i po dana pre porođaja.

Link ka nacrtu zakona i ostalim novitetima:

http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/4223-javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-finansijskoj-pordsci-porodici-sa-decom

Koliko razumem, nov način isplate počeće 01.07.2016., a nisam sigurna da se sam način obračuna neće izmeniti i ranije, ali ne znam, nisam sigurna...

Ima tu još nekih izmena, u smislu ko će vršiti isplatu, ali to je manje interesantno samim korisnicama prava.
 

 

Bubu 2 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

:angry::angry::angry:

Drzava bas podstice natalitet,nemam reci.

Izmenjeno od strane Zelenooka ;-)
Пилче voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uzas. Ima da otvorim porodilnsko pre 1.7.

Djubrad jedna,na porodiljama da zaradjuju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A mene zanima sledece, koji iznos ulazi u prosek ako je pre porodiljskog otvarano trudnicko bolovanje, odnosno ako je porodilja u tih prethodnih 18 meseci isla na bolovanja (nezavisno od trudnoce)? Da li ide bruto zarada u prosek ili umanjen iznos od 65% zarade za taj mesec bolovanja?

Nemam sad vremena da citam nacrt zakona, pretpostavljam da tu ima i odgovor na moje pitanje. Ako neka nadje taj deo molim da ga postuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uzas. Ima da otvorim porodilnsko pre 1.7.

Djubrad jedna,na porodiljama da zaradjuju.

Draga, nesto si permutovala... taj zakon bi trebalo da stupi na snagu od 7.1. ali da te utesim - koliko sam cula bolovanje ce biti 100% od zarade, tj. klasicnih 65% + 35% koje dotira drzava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Gore pise da nov nacin isplate ide od 1.7. Ali da,ne znaci da zakon nece poceti da vazi od ranije.

Pa da,100% zarade,ali koje. Nemam 18 meseci staza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Gore pise da nov nacin isplate ide od 1.7. Ali da,ne znaci da zakon nece poceti da vazi od ranije.

Pa da,100% zarade,ali koje. Nemam 18 meseci staza. 

Kazem ti za trudnicko da ce biti od januara 100%. Za trudnicko se do sad uzimalo u prosek 3 prethodna meseca staza. Znaci, za tr. je dovoljno da su ti 3 meseca uplacivani doprinosi.

Mene zato i zanima da li kasnije u tih 18 meseci (bez obzira da li imas svih 18 jer ako nemas vec je objasnjeno kako se obracunava) u zbir ulazi svih 100% ili ipak samo 65% jer je ostatak dotirano. Kao i ako sam pre zatrudnjivanja bila na bolovanju, da li se racuna u prosek umanjena plata ili 100%??? 

Mnogo pitam ali dok ja zatrudnim ima zakon jos 100 puta da se promeni :D <_<

zlatni papagaj voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Od 2014.godine trudnicko se tretira kao 100% plate na koju se placaju porez i doprinosi, nema veze sto se placalo iz dva dela. Trudnicko takodje ulazi u obracun za porodiljsko, tj racuna se u tih 18 meseci.

Generalno niko tu ne gubi mnogo sem ako nije bas puno naduvavao platu i nije imao veliku razliku.

Jedino ce da malo vise smanji prosek zenama koje su se zaposlile pred samu trudnocu, a  ima i takvih, a nazalost njima ce da smanji prosek jer ce im dodatnihtih 6 meseci biti uziman prosek od oko 22 000 dinara.

Nadam se da sam pojasnio malo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

odgovorio :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ljubinka, u prosek ulazi onaj iznos na koji su plaćani porezi i doprinosi. Pa ako su porezi i doprinosi obračunati samo na 65% zarade, onda je taj iznos od 65% taj koji se računa pri izračunavanju proseka. To govorim ako je reč o običnom bolovanju. Ako je otvoreno bolovanje zbog održavanje trudnoće to ne ulazi u prosek, nego 18 meseci pre otvaranja trudničkog.

Tranquilo, očigedno nisi dobro shvatio nacrt novog zakona. Nije tako kako pišeš, i ako nisi pravnik, a očigledno nisi, ne bi trebalo da dovodiš žene u zabludu i da odgovaraš na pitanja koja ne razumeš. Verujem da je iz dobre namere, ali ja ne bih smela da dajem savete ljudima koje lekove da piju, ukoliko nisam lekar obrazovan i obučen praksom za to....

Elem, onima koje nemaju 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno porodiljskog odsustva ako nisu koristile trudničko bolovanje, neće u prosek ulaziti nikakvih 22.000 dinara.... Nego ovako kako je Womanity napisala u prvom postu. Ako imaš npr 6 meseci rada pre otvaranja trudničkog bolovanja (ili porodiljskog odsustva ako nisi koristio trudničko bolovanje), zarada za tih 6 meseci će se sabrati i podeliti na 18, i taj iznos predstavlja iznos mesečne naknade zarade dok si na porodiljskom odsustvu.

Meni je ovo rešenje blago rečeno skandalozno, i ako ovo opstane evo još jednog razloga da se ovde kolektivno spakuju koferi i ugasi svetlo. Kao radi se na natalitetu, kad ono međutim!!!

Bubu 2 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Pa da me ne shvatis pogresno, ali ne trebam biti pravnik da bih procitao ono sto pise, deli se na 18 meseci zarada u poslednjih 18 meseci, a za nedostajuce mesece se uzima polovina republickog proseka, i jedina razlika je u tome sto se ne uzima prosek za poslednjih 12 meseci, nego poslednjih 18, iz razloga sto se desavalo da ljudi naduvaju prosek za 3 meseca pre trudnickog, plus 4-5 meseci trudnickog, sto je vec bilo vise od pola, e sad da bi smanjili malverzacije malo, samo su podigli prosek meseci, a to sto citas gde su novinari slobodno prenosili, to je vec druga stvar, jer se u to razumeju isto kao i u sve ostalo, tj nimalo.

Samo malo realno razmisli o cemu pricas, tj ako je neko imao mesec dana staza da se deli na 18 meseci??? a neko je imao 3 pa onda ispada da ce imati tri puta vise???

Procitaj malo predlog Zakona i same izmene pa ce ti biti jasnije, posto ono sto je postovano na pocetku teme se odnosi na period kada je zasnovan radni odnos NAKON rodjenja deteta.

A drugo je sto sam rascitao ceo predlog Zakona, i potpuno je nedorecen, cak se ne navodi ni prosek od 18 meseci niti ista, jer isti vajni pravnik je to sastavljao a da nije ni odradio posao, sve u svemu nema potrebe za strahom, jer umanjenja i ako ih bude sigurno nece biti takva.

Za samo porodiljsko u prosek ulazi poslednjih 12 meseci za sada, nebitno da li je bilo bolovanje ili ista, nego samo osnovica na koju su placani doprinosi, nebitno da li je bilo bolovanje od 65 ili 100%, a ovo tvrdim jer sam sam radio obracune i za trudnicko i porodiljsko.

 

Izmenjeno od strane Tranquilo
MalinaMalina i *andjelcic* volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Tranquillo, jako bih volela da mi kažeš gde si to u nacrtu zakona pronašao da se za nedostajuće mesece uzima polovina prosečne zarade u RS? To što to postoji u važećem zakonu, ne znači da će se u budućem primenjivati. 

Na žalost, ili na sreću, očigledno moraš biti pravnik da bi umeo da protumačiš odredbe zakona. I da znaš da se kod nas uvek primenjuje jezičko tumačenje, pa tek onda druge vrste tumačenja u slučaju da se jezičko ne može primeniti, ili je kontradiktorno.

To što tebi to nije realno, ili logično, to ne znači da to ne piše u zakonu. Tako da, ako ovako ostane, biće baš tako kako  piše, a to je da se visinu naknade zarade uzima prosek za poslednjih 18 meseci pre otvaranja porodiljskog odsustva, odnosno pre trudničkog bolovanja, ako je isto korišćeno. Čak iako je u nekim mesecima ta zarada bila nula!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa ja ako se secam rekao sam da je to nedoreceno, a koje jezicko tumacenje mozes da pravis za nesto sto se ni ne pominje???

A uvedena je kategorija nova za one koji su zasnovali radni odnos nakon rodjenja deteta, ali ni za njih se ne navodi nista, nego prosecna osnovica u poslednjih 18 meseci pre otvaranja bolovanja, dok je u vazecem Zakonu navedeno sta se desava ukoliko nema dovoljno staza, dok u novom ne, i na osnovu toga si ti kao pravnik izvela zakljucak za nesto sto se ni ne pominje?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne ljuti se, ali ne vredi... ne znam kako da formulišem a da se ne uvrediš i nemam želju da omalovažavam tebe i tvoj trud da shvatiš i protumačiš zakon...

Jednostavno, kad završiš pravni fakultet, položiš pravosudni ispit i imaš 10-ak godina prakse onda ću ti objasniti kako sam izvela zaključak za koji me pitaš. Ako želiš veruj mi da je ovako kako sam napisala, ako ne želiš da veruješ pitaj nekog advokata i eto... Pozdrav.

*andjelcic* voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ma uzivaj samo, ja sam i budala sto se hvatam u pricu sa silnim pravnicima, ekonomistima i svima sa brdom iskustva, a pored vas toliko ucenih ima 80% zena koje nemaju kome da se obrate za savet i pomoc, a svi ti sjajni pravnici i iskusni su i meni toliko pomogli da sam u roku od mesec dana sam sebi sve zavrsio.

Pametnome dosta, nemoj ni ti ovo da pogresno shvatis, pomazite se i uzivajte, ovo je ipak previse za moj mali i neuki mozak.

Odjavih se ja odavde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zna li se u kojoj je fazi ovaj zakon? I kad stupa ovaj zakon na snagu?

Neki prijatelji,koji imaju vezu sa ovom temtikom,kazu da se nigde ne spominje tih 18meseci vec samo je doslo do promene oko obaveza isplate (poslodavac/drzava). 

*andjelcic* voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Do 21.januara Ministarstvo treba da izradi izveštaj o javnoj raspravi o ovom nacrtu zakona, da da svoje zaključke i eventualne predloge izmena. Slažem se sa Tranquilom u onom delu da je nacrt nedorečen i nejasan i otuda različita tumačenja. Bilo bi poželjno i normalno da ga malo doteraju pa tek onda da ide u skupštinsku proceduru, ali videćemo...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li je bio ovaj zakon u skupstini ili tek treba da se donese, jer u nacrtu pise da ce poceti da se primenjuje od 1.2.2016???

                                                 Члан 58.

Овај закон ступа на снагу 1. фебруара 2016. године. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ako moze neko ovo da mi pojasni... Prijavljena sam u firmi od 01.06.2015. na minimalac. Od 01.maja 2016.god.sam na trudnickom bolovanju koje mi je zakljuceno 15.septembra i otvoreno mi je porodiljsko. Sada mi je firma uplatila nesto manje od 11 000 dinara na racun,znaci 50%. Zanima me da li je to naknada za porodiljsko bolovanje,i ako jeste do kada cu primati taj iznos,tj. da li cu do kraja porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta primati 50%? Nista mi nije jasno, posto sam procitala da  od jula meseca fond za zdravstveno osiguranje isplacuje porodiljama naknadu, a ne poslodavac. Hvala unapred. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Bluemoon, predpostavljam da si verovatno i sama vec resila problem. tih 11.000, tj. 50%. Je trudnicko od 1-15.09., Ostala polovina za septembar ce ti biti isplacena kao porodiljsko za drugu polovinu septembra. ;)

Opet se pominje stupanje na snagu novog zakona. Da li neko zna nesto preciznije kada ce to biti?

Izmenjeno od strane Bubu 2
*andjelcic* voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Imam ja jedno pitanje ako neko zna da mi razjasni. Na trudnickom sam od 29.12.2016 i juce je trebalo da mi bude plata ali na zalost nista nije leglo na racun. Danas sam zvala firmu da vidim o cemu se radi i dobila sam odgovor da oni nemaju nista sa tim, da oni placaju do mesec dana bolovanja a posle drzava...ok to je jasno... ali kada ce ta plata?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Uputila sam pitanje na nekoliko pravnih savetovališta, ali kao da je ova tema obavijena velom tajne - ili nisam dobila odgovor ili mi je rečeno kako pitanje koje sam postavila nije iz oblasti radnog prava i zapošljavanja (a pri tom sva pitanja koja su u tom delu postavljena su upravo povodom trudničkog i porodiljskog). 

Postavljam pitanje i ovde, pa ako se nađe neki pravnik dobre volje, zahvaljujem se unapred. 

Pokušavam da shvatim razlike između postojećeg i novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ali stvarno nisam sigurna da li sam dobro razumela. 
 
Reč je o naknadi zarade tokom porodiljskog odsustva. Po postojećem zakonu je jasno - uzima se prosek od 12 meseci, za nedostajuće mesece se uzima 50% republičkog proseka i u zavisnosti od dužine trajanja radnog odnosa se dobija 30% utvrđenog proseka zarade (za radni odnos u trajanju do 3 meseca), 60% proseka zarade (za radni odnos u trajanju od 3 do 6 meseci) i 100% proseka zarade (za radni odnos u trajanju preko 6 meseci).
 
... e sad... po novom - uzima se prosek od 18 meseci, za nedostajuće mesece se uzima 0 din (slovima: nula dinara) i isplaćuje se 100% iznosa (dakle, nema veze koliko radni odnos traje, svakako se sve deli sa 18). Da li sam dobro shvatila ovo "nula dinara"?
 
Da li to zapravo znači da ako se zaposliš, saznaš da si trudna, posle dva meseca otvoriš trudničko... sa platom od 30000 imaćeš -> 30000 x 2 / 18 = 3333 din. mesečno tokom porodiljskog?
... ili se i isplata tokom trudničkog bolovanja takođe uzima kao zarada?
 
Pitam konkretno, pošto je poznanica saznala da je trudna (2. mesec), a ovog meseca se zaposlila. Da li će joj se, ukoliko otvori trudničko nakon mesec dana, kao prosek za osnovicu računati samo jedan mesec rada ili jedan mesec rada + uplate za period trudničkog bolovanja?
 
Na kraju... kako bi se moglo protumačiti sledeće (član 14 istog Zakona): 
"Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade."
 
Ponovo... "evidentirano najmanje 6 najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade"... da li se pod ovim smatra samo plata u najjužem smislu te reči ili se pod ovim smatra i uplata na konto trudničkog bolovanja?
Da li to znači da bi gore pomenuta osoba imala minimalac tokom perioda porodiljskog odsustva iako je radila samo 2 meseca kod poslodavca (a ne malo više od 3000 rsd)?
 
... ili je potrebno da radi punih 6 meseci da bi imala državni minimalac?
Izmenjeno od strane Alex9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.